BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Zašto je važna dentalna radiologija?

Dentalna radiologija važna je kod plana terapije.

Bez dentalne radiologije suvremena dentalna medicina ne bi postojala. Rendgenske snimke neizostavne su u stomatološkoj dijagnostici te planiranju i provođenje terapije.

AUTOR ČLANKA

Lukas Džodan dr.dent.med.

Dentalna radiologija je važna jer su jedino na snimkama vidljive promjene koje se običnim vizualnim pregledom ne mogu uočiti.

Princip nastanka rendgenske snimke zubi je isti kao pri „slikanju“ bilo kojeg drugog dijela tijela: s jedne strane strukture koju želimo snimiti postavlja se izvor zračenja, a s druge strane rendgenski film. Pri prolasku rendgenskih zraka kroz tkiva dolazi do njihove djelomične apsorpcije. Pritom kost i tvrda tkiva apsorbiraju više zračenja, a kroz meka tkiva (kožu i sluznicu) rendgenske zrake lakše prolaze, tj. manje se apsorbiraju. Zrake koje prođu kroz tkiva i dospiju do prozirnog filma na njemu uzrokuju zatamnjenje. Stoga se strukture kroz koje zrake lakše prolaze (manje se apsorbiraju) na filmu ocrtavaju kao crna područja, tzv. prosvjetljenja ili transparencije. S druge strane, strukture koje jače apsorbiraju rendgenske zrake na snimci su vidljive su kao svjetla područja, jer je na tom mjestu došlo do slabijeg zatamnjenja filma.

Na rendgenskim snimkama se najbolje uočavaju promjene na tvrdim tkivima zuba i kosti. Tako se zubni karijes na snimci vidi kao prosvjetljenje na kruni zuba, koje nastaje zbog toga što na njegovom mjestu nedostaje cakline i dentina. Promjene u kosti se najčešće uočavaju kao prosvjetljenja – na mjestu upale u kosti dolazi do njezine resorpcije, što rezultira smanjenom gustoćom kosti, a to se zapaža kao prosvjetljenje. Ako je u kosti prisutna cista, ona se također zapaža kao oštro ograničeno prosvjetljenje. Na rendgenskoj je snimci u obliku sjena različitog intenziteta vidljiva većina umjetnih materijala od kojih su izrađeni stomatološki radovi – ispuni, krunice, nadogradnje, implantati.

Postoje različite tehnike snimanja, a najčešće se koriste ortopantomogram, retroalveolarna snimka i snimka s ugrizom u traku. Ortopantomogram je ekstraoralna tehnika, što znači da se tijekom snimanja film nalazi izvan usta, dok su druge dvije tehnike intraoralne, tj. film se nalazi u ustima, neposredno uz zube koji se snimaju. Ortopantomogram, „ortopan“, je snimka koja obuhvaća sve zube, gornju i donju čeljust, čeljusni zglob, a djelomično i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse). Koristi se kada je potrebno dobiti uvid u sve zube i okolne koštane strukture. Često se izrađuje kao orijentacijska snimka pri prvom pregledu jer istodobno prikazuje sve zube i okolne strukture. Koristi se i u svim slučajevima kada je važnije dobiti pregled svih zubi nego precizni prikaz detalja pojedinog zuba. U slučaju da je potreban detaljniji uvid u stanje pojedinog zuba, bolje je snimiti retroalveolarnu snimku ili snimku s ugrizom u traku. Osim kao orijentacijska snimka, ortopantomogram se koristi u planiranju protetske terapije, u ortodonciji te oralnoj kirurgiji kod planiranja postavljanja implantata ili vađenja neizniklih zubi.

Retroalveolarna snimka, „mala slika zuba“ prikazuje nekoliko zubi i okolnu kost. Koristi se kada je potrebno dobiti detaljan i kvalitetan prikaz određenog zuba. Na snimci je vidljiv cijeli zub – njegova kruna, korijen i kost oko vrška korijena. Dobra vidljivost područja oko vrška korijena važna je za planiranje i kontrolu endodontskog tretmana jer se na tom mjestu razvija upalna reakcija koju endodontskim tretmanom treba izliječiti.

Snimka s ugrizom u traku, „bite-wing“, je snimka na kojoj su vidljive krune nekoliko gornjih i donjih zubi u zagrizu. Na ovim snimkama ne vidi se područje oko vrška korijena, ali se izrazito dobro vide promjene na krunama zubi. Stoga se ova tehnika najčešće koristi za dijagnostiku karijesa koji se nalazi na dodirnim plohama susjednih zubi. Karijes na tom mjestu u ranoj fazi često nije vidljiv kliničkim pregledom, ali se može zapaziti na snimci s ugrizom u traku.

Postoji i cijeli niz drugih tehnika snimanja koje se koriste za posebne namjene kao što je kompjutorizirana tomografija, koja daje kvalitetan trodimenzionalni prikaz pa se koristi pri planiranju implantološke terapije, a kraniogram (snimka lubanje) se koristi u ortodonciji.

Snimanje digitalnim ortopanom te izrada rendgenskog snimka u Poliklinici Arena Dental traje svega nekoliko minuta stoga nije potrebno prethodno ugovaranje termina. Postupak snimanja kod 3D CBCT snimanja traje 30 sek po čeljusti, a kod 2D digitalnog ortopana 10-ak sekundi. Snimak je trenutan i vidljiv je odmah na monitoru djelatnika. Budući da nema čekanja, snimak se dobiva odmah po završetku snimanja na CD mediju ili se pacijentima šalje putem e-maila.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više