BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Tko su rizični pacijenti u stomatologiji?

Jaje stavljeno u alat koji vrši pritisak.

Mnoge bolesti utječu na oralno zdravlje, kao i na planiranje trenutka završetka stomatološke terapije, stoga je važno podsjetiti i informirati pacijente koji imaju određene zdravstvene probleme o tome kada smiju biti izloženi stomatološkim zahvatima.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Nedavni susret s jednom dragom pacijenticom koja je došla po hitnu stomatološku pomoć u našu ordinaciju potaknuo me da napišem ovaj članak. Podsjetio me na to koliko je važno ljude koji imaju određene zdravstvene probleme informirati o tome kada smiju biti izloženi stomatološkim zahvatima. U svakodnevnom radu susrećemo se i s onima koji imaju zdravstveni problem na koji obavezno moraju upozoriti stomatologa prije bilo kojeg zahvata. Mnoge bolesti i stanja direktno utječu na oralno zdravlje kao i na planiranje trenutka kada će se stomatološki zahvat izvršiti. Ovim člankom htjela bih ukratko dati nekoliko važnih savjeta za stomatološke zahvate kod pacijenata s nekom od navedenih bolesti.

Povišeni krvni tlak

Hipertenzija je vrlo učestala kardiovaskularna bolest čija prevalencija u Hrvatskoj u populaciji starijoj od trideset godina iznosi oko 20%. Često se dugotrajno razvija bez ikakvih simptoma, a ako se simptomi jave oni mogu biti: glavobolja, umor, promjene vida, mučnina, povraćanje, crvenilo lica, itd. Povišeni krvni tlak potrebno je liječiti prema uputi liječnika kako bi se spriječile neželjene posljedice. Ako bolujete od povišenog krvnog tlaka trebali bi na to upozoriti stomatologa jer je odabir lijekova potrebno prilagoditi, primjerice, primijeniti drugačiji lokalni anestetik. Redovito kontrolirajte krvni tlak, a ako se ne osjećate dobro, potrebno je odgoditi posjet stomatologu za neki drugi dan.

Čovjek pod pritiskom, između dva zida.

Lijekovi koji se primjenjuju za liječenje povišenog krvnog tlaka mogu imati nuspojave koje se očituju u usnoj šupljini: suhoća usta, oticanje žlijezda slinovnica, poremećaj osjeta okusa, oticanje gingive. Nuspojave poput smanjenog izlučivanja sline i oticanja gingive mogu pogodovati razvoju karijesa, pa je zbog toga potrebno temeljito prati zube i češće posjećivati stomatologa.

Antikoagulantna terapija

Mnogi kardiovaskularni bolesnici uzimaju lijekove za rijeđenje krvi poput lijekova na bazi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin..), te heparinske ili kumarinske antikoagulanse. Ti lijekovi imaju protuzgrušavajući učinak. S obzirom na to da neki stomatološki zahvati u većoj ili manjoj mjeri uzrokuju krvarenje, potrebno je prije zahvata informirati stomatologa o tome da li uzimate takve lijekove. Ako se planiraju napraviti zahvati poput vađenja zuba ili nekog drugog kirurškog zahvata poput ugradnje implantata, potrebno je u dogovoru s vašim liječnikom odlučiti hoće li se terapija prekinuti na par dana. Za jednostavnije zahvate poput popravka zuba, liječenja korijenskih kanala, čišćenja zubnog kamenca ili izrade protetskih nadomjestaka nije potrebno prekidati terapiju. Prije prekidanja terapije posavjetujte se s liječnikom i stomatologom. Radi vaše sigurnosti možda ćete morati napraviti i laboratorijske pretrage krvi.

Radioterapija i kemoterapija

Radioterapija ili terapija ionizirajućim zračenjem primjenjuje se u liječenju osoba oboljelih od zloćudnih tumora. Može se primjenjivati samostalno ili u kombinaciji s kemoterapijom i operativnim zahvatima. Zračenje u području glave i vrata odražava se i na oralno zdravlje. Osim borbe protiv zloćudnih stanica, ono ima i neugodne nuspojave za pacijenta. Najčešće se javlja promjena u radu žlijezda slinovnica koje počinju lučiti manje sline. Sastav i količina sline bitan je faktor za oralno zdravlje. Kada je ima malo dolazi do niza problema: radijacijski karijes, obolijevanje parodonta, promjena oralne mikroflore, osjetljivost zuba, smetnje prilikom nošenja zubnih proteza, smetnje prilikom gutanja, osjećaj pečenja u usnoj šupljini, suhoća usta, promijenjeni osjet okusa, itd.

Žena koja ide na kemoterapiju.

Prije početka planirane radioterapije potrebno je posjetiti stomatologa. Pacijenti koji redovito odlaze na preventivne stomatološke preglede moraju najkasnije dva do tri tjedna prije radioterapije doći na pregled, a pacijenti koji dugo nisu bili kod stomatologa i puno ranije. Razlog tome je što niz stomatoloških zahvata nije dozvoljeno raditi tijekom ili neposredno nakon radioterapije jer mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje pacijenta. Cilj pregleda je da vas savjetujemo o pojačanoj oralnoj higijeni, preporučimo pripravke koji mogu pomoći u zaštiti protiv karijesa ili olakšaju probleme sa suhoćom usta. Potrebno je provesti sve popravke i liječenja zuba, izvaditi zube za koje se očekuje da bi mogli uzrokovati komplikacije tijekom zračenja i dobro očistiti zubni kamenac.

Nadam se da vam je ovaj blog post pomogao u razumijevanju povezanosti općeg tjelesnog i oralnog zdravlja te utjecaja sistemskih bolesti na usnu šupljinu. Zato prilikom prvog posjeta našoj poliklinici pacijenti ispunjavaju upitnik o zdravlju. Moramo imati potpunu informaciju o zdravstvenom stanju svakog pacijenta kako bismo bili u mogućnosti pružiti stomatološku uslugu na potpuno siguran način.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više