BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Plombe ili ispuni

Prikaz rupa u metalu kao karijes u zubu.

Sanacija zubi plombama najčešći je stomatološki zahvat kojim spašavamo živac zuba zaustavljanjem i čišćenjem karijesa te završnim nadopunjavanjem ispunom.Time sprječavamo da se karijes proširi do živca i nastane još veći problem.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Gotovo da ne postoji osoba u Hrvatskoj koja nema bar jednu plombu. Štoviše, plomba, odnosno ispun je nešto što većina uzima, kako se to kaže, zdravo za gotovo. Međutim, ovim blog postom htio bih proširiti vaše znanje i svijest o plombama. Ako nastavite čitati tekst, vidjet ćete da postoji dobar razlog za to.

Sanacija zubi plombama najčešći je stomatološki zahvat. Plombama (stručnije ispunima) spašavamo na neki način živac zuba. I to tako da, zaustavljamo i čistimo svima znani karijes i tu novonastalu šupljinu nadopunjujemo ispunom.

Drugim riječima, time sprječavamo da se karijes proširi do živca i time nastanu veći problemi. Ispune koristimo i kod nekih deformacija oblika zuba, kod otkrhnuća dijelova zuba ili potrošenosti zuba. Svima je poznato da su prve plombe bile one općepoznate 'crne plombe’, koje se sve manje koriste.

Crtežni prikaz vrsta ispuna koje se primjenjuju za liječenje karijesa.

Te crne plombe, u stvari su amalgamske plombe koje su, ponajprije zbog estetike, zamijenjene 'bijelim ispunima', odnosno kompozitnim ispunima. U današnje vrijeme, kompozitni ispuni su najkvalitetnije rješenje i koristi se veliki broj različitih materijala, veliki broj različitih nijansi boja kako bi se što preciznije dobila boja prirodnog zuba.

Kad ste bili kod stomatologa, vjerojatno ste čuli izraze poput jednoplošni, dvoplošni, troplošni. Što to znači? Zub ima svoju gornju stranu, gdje se nalaze kvržice i jamice, koja se naziva okluzalna strana. Ako je karijes zahvatio samo tu gornju, okluzalnu stranu, određujemo ga kao jednoplošni ili jednoplošna plomba.

Međutim, zub ima i aproksimalne strane, to su strane koje se nalaze uz susjedni zub. Ako je zahvaćena gornja strana i jedna aproksimalna strana zuba, govorimo o dvoplošnom ispunu. Ako su pak zahvaćene i gornja i obje aproksimalne strane, govorimo o troplošnom ispunu, koji je naravno i najopsežniji.

Najvažnije stvari svakog ispuna su da ne bude previsok te tako pretjerano udara u zub suprotne čeljusti. U praksi pacijentu ne dozvoljavam odlazak sa zubarskog stolca dok ne napravim potpunu provjeru te dok mi sam pacijent ne potvrdi kako je ugriz u redu.

Zubni kompozitni ispuni u zubu.

Reguliranje visine ispuna je vrlo bitno jer ako se to ne ispravno ne napravi, pacijent može doživjeti velike neugode, poput jake boli zuba koji smo plombirali ili čak boli u čeljusti zbog neodgovarajućeg zagriza.

Napomenuo bih i to, kako je vrlo bitno za ispune da dobro prianjaju uz zub, da nema mjesta gdje oni odstoje od zuba jer je to mjesto gdje se uvlače bakterije i gotovo sigurno će kroz neko vrijeme opet nastati karijes ispod ispuna. Poliranje ispuna također je od velike važnosti jer time smanjujemo hrapavost ispuna i činimo ga glatkim, što smanjuje rizik od nakupina bakterija koje traže mikro pukotine na zubima.

Svakako bih htio naglasiti da kad otiđete kod svoga zubara na kontrolu, naglasite da vam pregleda stare ispune jer su ti zubi, iako zatvoreni ispunom, itekako mogu bit zahvaćeni novim karijesom, nekrozom ili pulpitisom. Ako vam doktori kažu da se trebaju promijeniti ispuni, nemojte to zanemarivati i odlagati.

Napišite mi u komentaru kakva su vaša iskustva s ispunima. Volio bih pročitati različita stajališta te, naravno, odgovoriti na dodatna pitanja.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više