BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Piercing u ustima: Samo ukras ili moguća opasnost po zdravlje?

Dva piercinga na jeziku.

Trend piercinga u ustima rezultirao je brojnim negativnim posljedicama kada je u pitanju oštećenje zubi. Uz to, raste i broj znanstvenih istraživanja koja upozoravaju na brojne probleme uzrokovane piercingom. Je li piercing zaista opasan po zdravlje?

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

U svojoj praksi sve se češće susrećem s mlađim pacijentima koji imaju probušeni jezik, odnosno tzv. piercing. Takvo ukrašavanje lica ili usta trend je kojim se, osobito kod mlađe populacije i tinejdžera, izražava osobnost i, prema mišljenju psihologa, pomaže pojedincu da se istakne. Iako noćna mora mnogih roditelja tinejdžera s piercingom, upravo onaj na jeziku je drugi po učestalosti čime je postao, uz piercing uha, najzastupljeniji i uobičajen.

Za vrijeme ‘osjetljivijeg razdoblja’ života, tinejdžeri ne razmišljaju toliko o posljedicama koliko o izgledu što ne znači da piercing jezika (‘tongue piercing’) ne nosi sa sobom i moguće komplikacije. Usporedno s popularnošću raste i broj znanstvenih istraživanja koja upozoravaju na brojne probleme koje uzrokuju piercing jezika, usana ili obraza.
Ako ste se odlučili na piercing, uz popratnu bol, vjerujem da ste se pripremili na komplikacije koje slijede i na moguće štete koje takvi ukrasi dugoročno čine zubima i desnima pa preporučujem da prije konačne odluke dobro razmislite.

U nastavku blog posta upoznala bih vas s potencijalnim zdravstvenim rizicima kojima se izlažete ako se odlučite na piercing usne ili jezika:

Infekcija

Najčešća je popratna pojava s obzirom na to da je usna šupljina puna bakterija, a njihovom umnožavanju će još više doprinijeti strano tijelo.

Krvarenje

Osobito u postupku bušenja jezika, usana ili brade, često dolazi do oštećenja spletova krvnih žila koja se manifestiraju kao krvarenje koje se produžava stalnim nošenjem piercinga.
Istraživanje provedeno na sveučilištu u talijanskom gradu Bariju pokazalo je sljedeće: čak 96 posto ispitanika prijavilo je krvarenje u roku od 12 sati od piercinga, oticanje oko rane, koje je trajalo u prosjeku tri dana nakon piercinga, te atrofiju sluznice.

Bol i oticanje

Bol je česta popratna pojava ovog postupka, a kod piercinga jezika može doći do oticanja povrijeđenog jezika koje, u najgorem slučaju, može završiti i onemogućavanjem disanja.

Povreda nepca

Piercing jezika nerijetko izaziva oštećenja nepčane sluznice i rane na nepcu koje dovode do upala.

Oštećenje desni

Do oštećenja desni može doći kod piercinga na usnici ili jeziku jer je metalni ukras u stalnom kontaktu s desnima. Kada govorimo i jedemo te u svim drugim aktivnostima usana stvara se tijesni kontakt ukrasa i desni, javlja se trenje koje dovodi do ozljede desni.

Zubi koji su oštećeni zbog konstantnog zagriza na piercing.

Napuknut ili slomljen zub

Vrlo česta pojava kod osoba ukrašenih oralnim piercingom.

nedostaje alt

Razmak između zubi

Vlasnici probušenog jezika se često ‘igraju’ kuglicama pričvršćenima na nakitu za jezik, udarajući njima o prednje gornje zube zbog čega se, malo pomalo stvara razmak između zubi.

Povećana sklonost karijesu

Na udubinama i pukotinama cakline češće nastaje karijes. Na tim se mjestima zbog hrapave površine lakše zadržava hrana i stvara se plak.

Alergije

Poželjno je informirati se o materijalu od kojeg je napravljen ukras koji će vam biti postavljen i utvrditi imate li možda alergiju na taj materijal. Ukrasi moraju biti napravljeni samo od netoksičnih metala, poput čelika, 14-karatnog ili 18-karatnog zlata, titana ili platine. Ukrasi koji sadrže nikal katkad stvaraju alergijske reakcije.

Zarazne bolesti (hepatitis, AIDS)

Nastaju kao posljedica korištenja nesterilne igle pri samom postupku ugradnje piercinga. Majstor za piercing, baš kao i majstor za tetovaže, mora proći odgovarajuću obuku, no neki se time bave bez kvalifikacije.

nedostaje alt

Endokarditis

Srčano oboljenje, također je u literaturi opisano kao posljedica infekcije nastale u ustima zbog postupka piercinga.

Kao dodatnu potvrdu do sada navedenih komplikacija do kojih može doći dodala bih i rezultate studije koju sam nedavno pročitala objavljene u časopisu Clinical Oral Investigations. Studija je provedena na 92 muškarca pripadnika Njemačkih oružanih snaga od čega ih je polovica imala probušeni jezik najmanje 4 godine, a ostali nisu imali piercing.
Češće su imali udubine i pukotine na zubnoj caklini. Također su imali više mjesta na zubima na kojima im se povuklo zubno meso (‘recesije gingive’).
Udubine na zubnoj caklini su bile 2 puta češće u grupi osoba s probušenim jezikom. Pukotine cakline su bile 3 puta češće, a recesije gingive čak 4 puta češće nego kod onih koji nisu imali probušeni jezik. Najčešća mjesta na kojima je došlo do povlačenja zubnog mesa su bili donji prednji zubi i to na unutarnjoj strani bližoj jeziku.

Na udubinama i pukotinama cakline češće nastaje karijes. Na tim se mjestima zbog hrapave površine lakše zadržava hrana i nastaje plak. Recesije gingive veću površinu zuba izlažu usnoj šupljini. Također mogu nastati džepovi između zuba i gingive u kojima se zatim zadržava hrana i bakterije.

Za kraj teksta savjetovala bih vam da prije odluke još jednom promislite i da se, ako se odlučite na ukrašavanje svog jezika, usana ili obraza dobro informirate o mogućim komplikacijama i kasnijim posljedicama.

Nakon postupka bušenja, ne zanemarujte tegobe te se, umjesto da stručan savjet tražite od majstora za piercing, konzultirajte sa svojim liječnikom koji će poduzeti odgovarajuće medicinske mjere kako bi umanjio ili otklonio tegobe te vam dao primjereniji savjet.
Svima koji imaju piercing u ustima ili na usnici preporučujem češće kontrole kod svog stomatologa jer redovnim pregledom zubi i desni moguće je izbjeći trajno oštećenje.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više