BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Oralno zdravlje u trudnoći

Trudnica u ordinaciji.

Mučnine i povraćanje česte su pojave u trudnoći, a ukoliko se ne obrati veća pažnja nego inače na oralnu higijenu, mogu se pojaviti promjene na zubnom mesu sa simptomima poput crvenila i natečenosti.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Trudnoća je novo i promijenjeno stanje organizma žene, a poznato je da promjena razine hormona utječe na puno toga u organizmu. Zbog upita mnoštva trudnica, odlučila sam naglasiti koliko je važno informiranje sadašnjih i budućih trudnica o oralnim promjenama do kojih može doći. Bitno je upoznati osobu s pojavama koje su uobičajene, ali i s onima na koje je potrebno reagirati i obratiti se liječniku.

Trudnica na stomatološkom pregledu.

Mučnine i povraćanje su česte pojave kod trudnica, a ukoliko se ne obrati veća pažnja nego inače na oralnu higijenu, mogu se pojaviti promjene na zubnom mesu sa simptomima poput crvenila i natečenosti. Ako se upala ovog tipa (gingivitis) ne tretira pravilno i ne posveti više pažnje detaljnoj oralnoj higijeni, uznapredovala upala može prijeći u parodontitis. Ovakva upala potpornog tkiva može oštetiti okolna tkiva zuba do te mjere da može dovesti i do gubitka zuba. Osim upale zubnog mesa zbog otežane i nedovoljne oralne higijene na zubima lako nastaje karijes. Sljedeća moguća promjena je trudnički granulom. Lokalizirana oteklina zubnog mesa, veličine i do 2 cm, bolna je, crvena i može krvariti a posljedica je povišene razine hormona i loše oralne higijene. Ponekad, ali rijetko, javlja se potreba za kirurškim intervencijama. Kod nekih trudnica može se pojaviti patološka pomičnost zuba, bez prisustva upale, zbog povišene razine estrogena i progesterona. To je pojava koja obično prestaje nakon trudnoće. Posjeti stomatologu trebali bi biti češći nego inače, otprilike svaka 3 mjeseca, a oralna higijena bi trebala pratiti upute stomatologa. Opće upute su pranje zubi četkicom i pastom 2 puta dnevno po 3 minute, čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem, interdentalnim četkicama ili vodenim tušem te četkanje jezika.

Važno je napomenuti kako nije preporučljivo nakon povraćanja odmah prati zube, već samo promućkati vodom i isprati. Tek sat vremena nakon, kada se neutralizira kiseli sadržaj, može se upotrijebiti četkica za zube, kako ne bi došlo do dodatnog mehaničkog oštećenja površine zuba.

Pravilna oralna higijena tjekom trudnoće.

Trudnice koje imaju dobru oralnu higijenu uz redovite kontrole i pridržavanje uputa stomatologa neće imati nikakvih značajnih promjena u usnoj šupljini tijekom trudnoće.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica oko ove teme, obratite nam se na 01/6542-655.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više