BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Mrtav zub

Prikaz mrtvog drveta kao mrtvog zuba.

Za zdrav zub kažemo da je živ jer u svom središtu sadrži splet krvnih i limfnih žilica i živca. Mrtav zub je onaj u kojem više nema bioloških procesa, koji je prestao živjeti.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Jeste li ikad primijetili na sebi ili drugima zub koji svojom bojom odskače od ostatka zubi? Svi zubi su prirodne bijele boje, ali taj jedan je sive, tamnožute ili smeđe boje te narušava estetski izgled cijelog osmijeha? Takav zub nazivamo mrtav zub i u blog postu koji slijedi objasnit ću vam što je mrtav zub, što mu je uzrok, a što rješenje problema estetski neprihvatljivog osmijeha.
Za zdrav zub kažemo da je živ jer u svom središtu sadrži splet krvnih i limfnih žilica i živca. Mrtav zub je onaj u kojem više nema bioloških procesa, koji je prestao živjeti. Živac u zubu može odumrijeti zbog udarca (traume) pri čemu se prekine dovod krvi iz kosti u zub stoga zub ostane bez opskrbe, do zuba ne dolaze niti antitijela koja bi uništila bakterije, bakterije se množe i kroz korijen ulaze u okolnu kost što dovodi do upale u kosti. Živac može odumrijeti i zbog karijesa pri čemu živo tkivo postane mrtvo, raspada se što dovodi do infekcije koja se širi iz zuba u kost oko zuba. Poznati uzroci odumiranja živca su još i jako stiskanje zubi i parodontoza.

Prikaz zuba u kojem je odumro živac.

Živac odumire najčešće polagano kroz duži period i pri tome se možete osjetiti nelagodu ali i vrlo jaku bol te neugodan zadah. Mrtav zub u najvećem broju slučajeva promijeni boju i ostaje tako trajno obojen. Liječenje takvog zuba je nužno kako raspadnuto tkivo u zubu ne bi uzrokovalo infekciju i oteknuće kosti koje može dovesti i do manjeg ili većeg oteknuća obraza s tendencijom širenja prema oku ili vratu.

Je li vaš zub živ možete provjeriti tako da prislonite komadić leda na zub. Ako je zub mrtav nećete osjetiti ništa, te nakon toga trebali biste snimiti rtg snimku kako bi se vidjelo da li postoje vidljive promjene u kosti.

Diskolorizacija zuba koji je izgubio funkciju.

Kako biste sačuvali zub nakon što živac odumre radi se liječenje zuba (postupak se zove endodoncija) koje se obavlja u nekoliko posjeta u kojima se liječe, čiste i pune kanali zubnih korijena. Nakon liječenja zuba moguće je da ćete osjetiti kratkotrajnu bol ili osjećaj nelagode sljedećih nekoliko dana. Zub se zatvara kada više nema bolova, gnoja niti neugodnog mirisa iz kanala jer se tada zub smatra saniran i sačuvan.

ARENA pacijent, s mrtvim zubom prije endodoncije.

ARENA pacijent poslije odrađene endodoncije bez crnog zuba.

Svojim pacijentima preporučujem da naprave kontrolnu rtg snimku 6 mjeseci nakon liječenja kako bi se u kosti pratile eventualne posljedice upalnih procesa što je vidljivo kao crna sjena oko vrška korijena. Ako su takve sjene vidljive više mjeseci ili godina i ne smanjuju se potrebno je kirurškim postupkom ukloniti vršak korijena i okolnu, upalom zahvaćenu, kost.
Radi daljnje žvačne uporabe i estetskog dojma vidljivi dio prirodne krune zuba nadomješta se ispunom, overlay-om (keramički umetak) ili krunicom, a što će se od toga izabrati ovisi o tome koliko je površine zuba ostalo.

Nadam se da ste, čitajući ovaj blog post, saznali nešto novo o problemu mrtvog zuba te da ćete, zahvaljujući informacijama o mogućim komplikacijama reagirati, naručiti se na vrijeme za svoj termin kako biste što prije riješili svoj problem i vratili sjaj i bjelinu svom osmijehu.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više