BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Koja je razlika između metal keramičkih i cirkon zubnih krunica?

Potpune cirkonske zubne krunice na modelu.

Metal keramička krunica još je uvijek najčešća vrsta krunice u fiksno-protetskoj terapiji koja ispunjava funkcijske i estetske uvjete, no ako želimo postići najprirodniju transparentnost i boju zuba, onda ćemo izraditi cirkon keramičku krunicu.

AUTOR ČLANKA

Lukas Džodan dr.dent.med.

Ovim ću se blog postom osvrnuti na osnovne razlike između metal i cirkon keramičkih krunica te na njihove uloge. Naime, to su jedna od češćih pitanja kojima se susrećem u radu s pacijentima što je ujedno i glavni razlog za pisanje ovog teksta.

Metal keramička krunica je danas još uvijek najčešća vrsta krunice koja se koristi u fiksno-protetskoj terapiji, ali prije svega zbog nešto nize cijene. Ispunjava funkcijske i estetske uvjete te štiti zub nosač. Kada spominjem metal u krunici, pritom mislim na kobalt-krom leguru iz koje je izbačen nikal koji je izazivao alergijske reakcije kod malog broja pacijenata. Metal keramička krunica je jednako dobar izbor kako za stražnje zube tako i za prednje.

Pacijenti koji imaju dugi niz godina metal keramičku krunicu spominju da vide tamni rub metala uz gingivu zuba koji ih estetski smeta. Danas uz moderne metode preparacije zuba i tehnološki naprednih materijala koji se koriste pri izradi to je svedeno na minimum.

Potpuno keramicke cirkonske zubne krunce na crnoj pozadini.

Ako pak tražimo najprirodniju transparentnost i boju zuba onda ćemo izraditi cirkon keramičku krunicu koje su odličan izbor za prednje zube zbog svoje visoke estetike. U tom slučaju cirkonska kapica zamjenjuje metalnu. Tehnički gledajući, njihova je izrada malo kompliciranija iz laboratorijskog aspekta stoga je zato i nešto skuplja od metal keramičke krunice.

S obzirom na to da cirkon ima visoku čvrstoću bez problema se radi i na stražnjim zubima. Napomenuo bih kako cirkon keramičkom krunicom danas možemo gotovo savršeno imitirati prirodan zub, kako estetski, tako i funkcijski.

Jeste li se već susreli s metal ili cirkon keramičkim krunicama? Kakva su vaša iskustva? Napišite u komentarima, rado ću ih prokomentirati i ponuditi dodatne odgovore.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više