BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako sačuvati zdravlje zubi u trudnoći?

Trudnica.

Dobra oralna higijena, zdrava prehrana i redoviti pregledi stomatologa važni su kako za trudnicu, tako i za dijete. Stoga je nužno da, uz ostale medicinske savjete, dobije i savjet kako u tom periodu pravilno brinuti o zdravlju svojih, ali i djetetovih zubi.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Sigurna sam da među čitateljicama ima trudnica ili onih koje planiraju trudnoću. Tijekom trudnoće mogu se pojaviti brojne promjene pa bih ovim blog postom buduće majke upoznala s njima i potrebnim mjerama kako bi osigurale svoje, ali i djetetovo, oralno zdravlje.

Zdravi zubi i u trudnoći

Iako nam često priroda i genetika daruju zdrave zube, da bi oni takvi i ostali moramo dobro brinuti o njima tijekom cijelog života, a ta briga prema suvremenim shvaćanjima počinje već u prenatalnom razdoblju. Dobra oralna higijena, zdrava prehrana i redoviti pregledi stomatologa su važni kako za trudnicu, tako i za dijete. Stoga je nužno da, uz ostale medicinske savjete, dobije i savjet kako u tom periodu očuvati zdravlje svojih i djetetovih zubi. Uz savjete stručnjaka odnosno vašeg stomatologa, rezultat ovisi o vama samima te vašim higijenskim i prehrambenim navikama i savjetima.

Priprema zdravog obroka.

Svaka trudnoća jedan zub manje?

Unatoč uvriježenom mišljenju da kalcij iz zubiju trudnica za vrijeme trudnoće nestaje za potrebe njihovog djeteta i unatoč staroj uzrečici da 'svaka trudnoća znači zub manje', kalcij iz zuba se ne može više razgraditi osim djelovanjem bakterija i karijesom. Nakon petog mjeseca raste potreba za kalcijem koji plod može dobiti pravilnom prehranom, odnosno razina minerala u tijelu trudnice ostaje nepromijenjena. Pojava karijesa u trudnoći predmet je brojnih istraživanja i do sada nije potvrđeno je li trudnoća uzročni čimbenik no svaka trudnica pravilnom njegom i higijenom svojih zuba može očuvati zube zdravima.

Može se zaključiti da trudnoća ne može biti uzrok zubnog karijesa, ali u trudnoći postoji nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti lakšem nastanku zubnog karijesa kao što su:

Pojačana osjetljivost zubi i desni u trudnoći

Tijekom trudnoće događaju se brojne promjene koje mogu povećati rizik za nastanak problema u usnoj šupljini (gingivitisa ili karijesa). Povećane razine hormona progesterona i estrogena u trudnoći, povećava prokrvljenost zubnog mesa što trudnicu čini osjetljivijom na karijes. Zubno meso postaje lagano otečeno i osjetljivo te se, u slučaju slabe brige ili nebrige za svoje oralno zdravlje, lako stvara zubni plak koji je idealna podloga za rast bakterija i upalu zubnog mesa odnosno trudnički gingivitis. Ako prilikom pranja zubi primijetite krvarenje desni, nemojte odustati od četkanja jer vam tako rastu šanse da se s vremenom razvije parodontitis koji kasnije može dovesti do gubitka kosti i ispadanjem zuba. Kako bi se prevenirao karijes i ostale oralne bolesti bitno je upozoriti buduće majke na važnost oralne higijene i uklanjanje naslaga zubnog plaka.

Rezultati istraživanja pokazali su da trudnice s parodontološkim oboljenjima imaju veću vjerojatnost od privremenog porođaja i rođenja djeteta s manjom porođajnom težinom.

Pojačana kiselost sline

Zbog povraćanja ili refluksa koji su česti u prvom tromjesečju, povećava se i kiselost sline pa tako kiselina u kombinaciji s četkicom može naštetiti zubnoj caklini. Sve te tegobe mogu se izbjeći pravilnom oralnom higijenom i prehranom te redovitim stomatološkim pregledima. Ako vam pranje zubiju predstavlja problem izazivajući nagon za povraćanjem, ne odustajte, nego probajte pronaći četkicu i pastu za zube koji vam najbolje odgovaraju. Ako imate mučnine, ne četkajte zube i do sat vremena nakon povraćanja da ne biste oštetili kiselinom omekšanu zubnu caklinu. Usta možete isprati običnom vodom ili bezalkoholnom vodicom za usta koja sadrži fluorid.

Kako biste i u trudnoći održali zube zdravima, navodim par savjeta:

  • Perite zube najmanje dva puta dnevno pastama koje sadrže fluor
  • Ako prilikom pranja desni krvare, ne odustajte od četkanja, nego kupite mekaniju četkicu i nastavite redovito prati zube i mijenjajte ju svaka 2-3 mjeseca
  • Ispirite zube vodicama za ispiranje usne šupljine koje sadržavaju fluor
  • Upotrebljavajte konac za zube i interdentalne četkice kako biste temeljito očistili područja između zubi
  • Poželjno je uvesti uporabu oralnog tuša koji ćete lakše čistiti prostor između zubi
  • Posjetite preventivno stomatologa, čak i ako "mislite" da nemate problema sa zubima

Pojačan unos slatkiša i nepravilna prehrana

Tijekom trudnoće, zdrava i uravnotežena prehrana važnija je nego ikada jer je nerođenom djetetu majka jedini izvor hrane odnosno svih potrebnih nutrijenata (proteina, vitamina i minerala...). Ne zaboravite da se zubi djeteta počinju razvijati u maternici.

Za vrijeme trudnoće trebale biste se pridržavati sljedećeg popisa namirnica i navika:

  • Raznolika zdrava hrana puna vitamina i minerala
  • Voće i povrće
  • Cjelovite žitarice
  • Mlijeko i mliječne proizvode, (svježi sir ili nezaslađen jogurt)
  • Smanjite unos hrane bogate šećerom, uključujući bombone, kekse, kolače...
  • Pijte vodu tijekom cijelog dana, osobito između obroka i zalogaja
  • Izbjegavajte pića s visokim udjelom šećera (gazirani napitci)
  • Ako imate mučnine, pokušajte jesti male količine zdrave hrane tijekom dana
  • Kako bi se smanjio rizik od prirođenih mana uzimajte dodatke prehrani s folnom kiselinom i jedite namirnice bogate folnom kiselinom

Izbjegavanje stomatoloških pregleda

Netočno je da trudnice ne smiju popravljati zube, štoviše, redoviti pregledi stomatologa preporučljivi su neovisno o tome postoje li neke poteškoće sa zubima i zubnim mesom.

Kod stomatologa na pregledu.

Stomatolog mora biti upoznat s vašom trudnoćom i postoje li neke komplikacije kako bi u dogovoru s vašim ginekologom mogao obavljati zahvate u ustima. Vaš stomatolog neće obavljati nikakve zahvate koji bi ikako mogli naštetiti vama ili vašem djetetu. U svakom slučaju trebate izbjegavati rendgenska snimanja, upotreba rendgena je opasna tijekom cijele trudnoće posebice prvih 12 tjedana. Prilikom stomatoloških zahvata bol treba svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se izbjeglo štetno djelovanje boli na vegetativni živčani sustav.

Osim rendgenskih snimanja, izbjegavaju se i dugi i komplicirani zahvati koji nisu hitni kako bi se izbjegla povećana razina stresa. Ako imate karijes ili trebate liječenje kanala, možete ih liječiti ali uz mjere predostrožnosti. Vađenja zubi, ako su neodgodiva, mogu se izvoditi uz prethodno dogovor s vašim ginekologom. Zubni kamenac svakako treba ukloniti kako se ne bi pojačala upala zubnog mesa.

Stomatolog će vam tijekom posjeta dati savjete o oralnom zdravlju, prehrambenim navikama, zaštiti zubi od karijesa, procijeniti u kakvom je stanju vaše zubno meso i spriječit će na vrijeme nastanak bilo kakvih problema u usnoj šupljini koji bi se mogli pojaviti za vrijeme trudnoće.

Ako je vaša trudnoća rizična ili imate neki drugi zdravstveni problem, vaš doktor može preporučiti odgodu tretmana.

I na kraju, zapamtite - zdravlje zubi vašeg djeteta je u vašim rukama!

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više