BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Četkica za zube - koju odabrati i koliko često ju često mijenjati

Na stolu postavljene različite vrste četkica za zube.

Neki izaberu najjeftiniju jer im je svejedno, neki najskuplju jer misle da najskuplje znači najbolje. Neki od vas zastanu i mudro analiziraju i čitaju sve što određena četkica može. Na što treba obratiti pažnju, a što je manje bitno?

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Četkica za zube je jedna od najvažnijih predmeta za održavanje oralne higijene.

Siguran sam da ste se mnogo puta zatekli u prodavaonici ispred polica gdje se nalazi asortiman za oralnu higijenu te ste razmišljali koju četkicu za zube odabrati. Neki izaberu najjeftiniju jer im je svejedno, neki najskuplju jer misle da najskuplje znači najbolje. Neki od vas zastanu i mudro analiziraju i čitaju sve što određena četkica može. Pa tako na nekima piše da čiste jezik ili imaju gumice po sebi jer poliraju zube. Izbora je mnogo, ali istina je ipak malo drugačija. Osobno nerijetko nailazim na četkice za zube koje mogu izazvati i traumu na zubnom mesu bez obzira na cijenu (oznaka hard).

Ako ćemo generalizirati onda je poželjno odabrati mekanu (soft) četkicu za zube s kojom, pritiskom na zube i okolno zubno tkivo, nećemo izazvati nikakvu traumu tj. neće doći do povlačenja zubnog mesa. Logično je ako s nečim grubim svakodnevno trljamo uporno po jednom mjestu da će to mjesto nastradati. Tako je sa živim tkivom (zubnim mesom) oko zuba pa i sa samim zubom. Naravno to ovisi i o načinu, smjeru i pritisku same radnje četkanja.

Doktor drži različite vrste četkica za zube.

Pravilnim načinom četkanja zdravih zubi smatram četkanje kružnim pokretima po zubima i okolnom zubnom mesu bez prevelikoga pritiska. Također, ako usporedimo to s kosom koju kad operemo pa nakon toga počešljamo, da mišićna vlakna koja su sastavni dio zubnog mesa možemo, dugoročno gledano, kontrolirati i usmjeriti da savršeno prianjaju uz zub ako ih "počešljamo" u smjeru prema zubu na gornjim zubima četkicom potezima prema dolje, a na donjim zubima četkicom potezima prema gore.

Na svu sreću, tržište je još uvijek puno kvalitetnim mekanim (soft) četkicama koje jako dobro rade svoj posao i ako se koriste na opisani način, zubi i okolno zubno tkivo ostat će zdravo dugi niz godina.

A koliko često mijenjate četkicu za zube?

Siguran sam da ste mnogo puta čuli za izraz mijenjati četkicu svaka 3 mjeseca . U redu, probajte se sjetiti, kada ste kupili četkicu koju sada koristite? Brojite! Sjećate li se dana, datuma?
Probat ću i to usporediti s nečim, na primjer autima i potrošnjom goriva.
Po papirima određeni auto troši 4 l na 100 km. Da, ali u posebnoj komori uz vjetar na nizbrdici na određenim gumama. U stvarnom životu je to ipak veća potrošnja kad se uzmu u obzir svakodnevni faktori.

Vrste četkica poredane po mekoći vlakna.

Zubna četkica može trajati 3 mjeseca ako je nakon svakog pranja oprana i dobro posušena, spremljena u ormarić i nije u doticaju s vanjskim svijetom. Ako ju svakodnevno koristite i jednostavno odlažete moj savjet, mijenjajte ju... Češće!

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više