BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

7 mitova o zubima

Konac, pasta za zube i cetkica na stolu

Postoje mnoge zablude o tome kako pravilno održati svoje zube zdravima. Razbili smo 7 mitova o zubima.

AUTOR ČLANKA

Lukas Džodan dr.dent.med.

Postoje mnoge zablude o tome kako održati svoje zube lijepima i zdravima.

Kad se radi o brizi za vaš osmijeh, postoje mnoge zablude koje kruže uokolo. Iako se dobro oralno zdravlje može postići u samo nekoliko minuta dnevno, pogrešna praksa može uzrokovati štetu. Evo što sve trebate znati...

Mit 1: Što jače četkate, vaši će zubi biti čišći...

Četkanje pretvrdom četkicom za zube može naštetiti caklinu koja štiti unutrašnjost zuba od karijesa i propadanja. Mnogi ljudi četkaju sve jače i više jer osjećaju da na taj način zaista čiste zube, ali u stvarnosti time oslabljuju caklinu. Svojim pacijentima uvijek preporučujem mekanu četkicu za zube, a više informacija možete pročitati na našem blogu.

Mit 2: Korištenje zubnog konca nije potrebno...

Korištenje zubnog konca je itekako potrebno, a neke nakupine hrane i bakterija je moguće ukloniti isključivo uz pomoć konca. Tako možemo spriječiti bolest zubnog mesa koja uzrokuje ubrzani gubitak zubi. Ako niste sigurni koristite li zubni konac na pravi način, obavezno se obratite stomatologu kako bi vam dao jasnije upute.

Zubne paste na stolu.

Mit 3: Ako desni krvare za vrijeme četkanja ili prilikom upotrebe zubnog konca, najbolje ih je ostaviti na miru...

Krvarenje desni je najčešće uzrokovano upalom. Često se događa da se bakterije i plak nakupljaju između zubi, gdje četkica ne može doprijeti. Zbog nedovoljno dobrog provođenja oralne higijene zubno meso se upali te dolazi do krvarenja. Ako koristite konac za zube jednom mjesečno, ili samo prije pregleda kod stomatologa, vjerojatno je da ćete primijetiti da vam desni krvare. Kako bi krvarenje nestalo, preporučujem svakodnevno korištenje zubnog konca jer na taj način neće doći do upale desni.

Mit 4: Ako imate osjetljive zube, to znači da vam je previše cakline odstranjeno...

Osjetljivost zubi je najčešći problem gubitka zubne cakline- tvrdog vanjskog sloja zuba. Preosjetljivost se može pojaviti uslijed povlačenja zubnog mesa ili korištenja pasta za zube koje pojačavaju izbjeljivanje zubi. Sastojak koji sadrže ova paste ulazi u zubnu caklinu kako bi uklonili mrlje na zubima. U tom procesu mogu doprijeti i do sloja ispod cakline koji je puno osjetljiviji.

Ako je to u razlog za preosjetljivost zubi, dobra vijest je da možete promijeniti zubnu pastu i koristiti blažu kako bi se simptomi povukli.

Mit 5: Bolest zubnog mesa je problem samo za vaše oralno zdravlje

Iako je bolest zubnog mesa možda prvi primijetio vaš stomatolog, može se pojaviti još problema poput dijabetesa, hipertenzije, kronične upale i
slično...

Mit 6: Ako su zubi bijeli, znači da su zdravi

Ovo može biti istina, ali i ne mora. Naši zubi su po prirodi bijeli, ali postoje različiti faktori zbog kojih oni mijenjaju boju uslijed pojačane konzumacije određene hrane, pića, korištenja nikotina, pojedinih lijekova ili jednostavno procesom starenja.

Stomatolog razotkriva 7 mitova o zubima.

Mit 7: Ako ništa ne boli, nema potrebe za odlaskom kod stomatologa

Ovo je velika zabluda. Kod mnogih problema, najčešće se odmah ne osjeti bol. Stvaranje karijesa na zubima se ne osjeti, isto kao niti upala zubnog mesa. Jednom kad se pojave svi simptomi, već je nastao ozbiljan problem. Ukoliko čekate bol kao alarm za posjet stomatologu, riskirate liječenje korijenskih kanala i niz drugih postupaka koji bi se mogli riješiti preventivnim pregledima. Poanta redovitih pregleda kod stomatologa je prevencija promjena na zubima i okolnim tkivima prije nego postane veći problem.

Najbolje bi bilo posjetiti stomatologa dva puta godišnje.

Svoj specijalistički pregled pozivom na 01/6542-655. Vidimo se! 🙂

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više