BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što su zubni mostovi i kada se koriste?

Most koji povezuje dvije obale.

Nedostatak jednog, dva ili više zubi najčešći je razlog dolaska pacijenata u našu polikliniku. Iako predstavlja neugodno stanje kojega se pacijenti srame, postoji način kako možemo pomoći i vratiti im osmijeh na lice!

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Gubitak jednog zuba može se protetski riješiti na nekoliko različitih načina. Jedan od njih je da se bruse zubi pored praznine gdje je prije bio izvađeni zub i na njih se cementira most.

Zubi koji nedostaju nadomještaju se fiksnoprotetskim nadomjestkom odnosno zubnim mostom koji se fiksira na izbrušene zdrave i čvrste zube nosače. Osnovna zadaća zubnog mosta je funkcija, tj. da sudjeluje u žvakanju no danas je, uz funkciju, jednako važna i estetika protetskih nadomjestaka.

Nekada su mostovi bili izrađivani samo od metala što danas, kada svi žele imati zdrave ali i lijepe zube, nije estetski prihvatljivo. Kroz povijest pokušavali su riješiti problem metalnog mosta prekrivajući vidljive dijelove zuba različitim materijalima u boji što sličnijoj boji zuba. Jedan od njih je akrilat koji starenjem, nažalost, poprima pigmente hrane, pića ili duhana. Razvojem tehnologije danas je moguće keramikom imitirati sve oblike, nijanse i transparenciju zuba čime je most izuzetno prirodan i čvrst.

https://www.youtube.com/watch?v=o6Gw6vU9gsw&t=19

Danas je moguće keramikom imitirati čak i gingivu ako je potrebno. Keramika je zahvalan materijal jer, osim što je lijepa, biokompatibilna je i na nju se slabo hvata zubni plak. Naša poliklinika se može pohvaliti izuzetno talentiranim tehničarima koji, u našem zubotehničkom laboratoriju, izrađuju dugotrajne i kvalitetne mostove.

Čvrsta nosiva konstrukcija ispod estetskog obložnog materijala može biti napravljena od metala ili cirkona da bi mogla podnijeti velike žvačne sile.

Razlika između cirkona i metala jest u estetici jer rub metal-keramičke krunice, koja se zbog što bolje estetike smješta lagano ispod ruba gingive, zbog loma svjetlosti ponekad daje dojam ružnog sivkastog ovratnika gingive. Kod cirkona se to ne događa pa bi bilo dobro, ako to situacija dopušta, prednje zube napraviti od cirkona.

O razlici između metal i cirkon keramičke krune, pisao je kolega dr. Brusek također na ovom blogu (LINK)

Donedavno je nedostatak svih zubi značio samo jedno, a to je potpuna akrilatna proteza koja se nakon svakog jela mora izvaditi iz usta, oprati i vratiti. Slična situacija je i kod nedostatka nekoliko zubi ako su isti nepovoljno raspoređeni za izradu mosta pa se mogla napraviti samo djelomična proteza. Razvojem implantologije riješen je i taj problem jer zubni mostovi, osim na prirodnim zubima mogu biti nošeni i na implantatima, a materijal i tijek izrade mosta je sličan kao kod prirodnih zubi.

Izrada mosta ima nekoliko faza. Prvo se zubi bruse i uzima se otisak nakon čega slijedi proba nosive konstrukcije, a nakon nje proba keramike kada možete vidjeti kako će vaši novi zubi izgledati. U zadnjoj fazi cementiraju se gotovi i glazirani zubni mostovi.

Prikaz zubnog mosta na fiksnom radu.

Nakon izrade i cementiranja vrlo je bitna higijena, a naši stomatolozi uputit će vas o održavanju. Najbolje je koristiti zubnu četkicu ali i zubni tuš jer svojim mlazom može najlakše isprati ostatke hrane ispod međučlanova mosta. Dobrom higijenom i redovitom kontrolom u našoj poliklinici vaše zadovoljstvo novim zubima trajat će dugo.

U komentarima podijelite sa mnom vaša iskustva s mostovima, vaša pitanja i strahove, rado ću ih pročitati i pokušati na njih odgovoriti na obostrano zadovoljstvo.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više