BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što napraviti kada se zubno meso upali?

Upala zubnog mesa, poznata i kao gingivitis, jedna je od najčešćih bolesti oralne šupljine. To je upalni proces koji zahvaća meka tkiva koja okružuju zube. Neki od simptoma upale zubnog mesa uključuju krvarenje desni prilikom četkanja zubi ili korištenja zubnog konca, crvenilo, oticanje, bol, osjetljivost na toplo i hladno, loš zadah, povlačenje desni te promjenu položaja zubi, kao i klimanje. Kada su vaše desni upaljene, to može biti neugodno, pa čak i bolno. Ali ne brinite, postoje stvari koje možete učiniti kako biste ublažili nelagodu i pospješili ozdravljenje.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Upala zubnog mesa, poznata i kao gingivitis, jedna je od najčešćih bolesti oralne šupljine. To je upalni proces koji zahvaća meka tkiva koja okružuju zube. Gingivitis se obično javlja zbog loše oralne higijene koja dovodi do nakupljanja plaka na zubima i zubnom mesu. Međutim, i neki drugi faktori, poput stresa, loše prehrane i pušenja, mogu doprinijeti razvoju ove bolesti.

Neki od simptoma upale zubnog mesa uključuju krvarenje desni prilikom četkanja zubi ili korištenja zubnog konca, crvenilo, oticanje, bol, osjetljivost na toplo i hladno, loš zadah, povlačenje desni te promjenu položaja zubi, kao i klimanje.

Kada su vaše desni upaljene, to može biti neugodno, pa čak i bolno. Ali ne brinite, postoje stvari koje možete učiniti kako biste ublažili nelagodu i pospješili ozdravljenje.

U ovom ćemo blogu otkriti neke korake koje možete poduzeti kako biste riješili upaljene desni i spriječili njihovo pogoršanje.

Blog header (2)

Liječenje upale zubnog mesa

Redovito perite zube i čistite ih zubnim koncem

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste spriječili upalu desni je održavanje dobre oralne higijene. Prvi korak u prevenciji i liječenju gingivitisa je redovito pranje zubi. Preporučuje se pranje zubi najmanje dva puta dnevno, uz korištenje paste za zube s fluorom i mekanom četkicom za zube. Također, važno je koristiti zubni konac i interdentalne četkice kako bi se uklonio plak između zubi. Perite zube dva puta dnevno i čistite ih koncem barem jednom dnevno kako biste uklonili naslage i ostatke hrane sa zuba i desni.

Blog header (4)

Ispirite usta kvalitetnom tekućinom za ispiranje

Tekućina za ispiranje usta može pomoći u smanjenju upale i uklanjanju bakterija u ustima. Potražite tekućinu za ispiranje usta koja sadrži sastojke poput klorheksidina ili vodikovog peroksida. Svakako slijedite upute na naljepnici i nemojte koristiti vodicu za usta češće nego što je preporučeno.

Pridržavajte se zdrave prehrane i smanjite konzumaciju cigareta

Zdrava prehrana igra važnu ulogu u prevenciji i liječenju gingivitisa. Hrana bogata vitaminima i mineralima, poput voća, povrća i orašastih plodova, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv upale. Također, treba izbjegavati namirnice koje su bogate šećerom i ugljikohidratima, koji mogu potaknuti rast bakterija u ustima.

Konzumiranje cigareta također može pogoršati gingivitis i otežati njegovo liječenje. Nikotin sužava krvne žile i smanjuje dotok krvi u zubno meso, što otežava proces ozdravljenja.

Posjetite stomatologa

Ponekad upaljene desni mogu biti znak ozbiljnijeg stanja kao što je parodontoza, stoga je važno potražiti stručnu pomoć ako simptomi potraju.

Ako primijetite da vam se zubno meso upalilo, važno je posjetiti zubara. Mi ćemo pronaći prvi slobodan termin pregleda koji vam najbolje odgovara te na njemu detaljno analizirati dentalnu situaciju. Na temelju pregleda naši će doktori složiti individualan plan terapije, koji može uključivati dubinsko čišćenje, antibiotike ili druga rješenja.

Blog header (3)

Što ako se upali zubno meso ispod zubne krunice ili zubnog mosta?

Kada se ispod zubne krunice ili mosta upali zubno meso, to može biti znak infekcije ili upale desni. To se može dogoditi zbog nakupljanja plaka i kamenca ispod krunice ili mosta, što uzrokuje iritaciju desni. Važno je u što ranijem roku kontaktirati stomatologa i doći na stomatološki pregled. Ako je došlo do upale, ili čak kvarenja zuba, naši će stomatolozi napraviti sve da tu upalu ublaže i izliječe zub bez skidanja krunice ili mosta.

Zaključno, ako su vam desni upaljene, poduzmite korake za pospješivanje zacjeljivanja i spriječite pogoršanje stanja. Redovito četkajte i čistite zubnim koncem, koristite vodicu za ispiranje usta, pripazite na unos minerala i vitamina i izbjegavajte duhan te po potrebi posjetite stomatologa za stručnu pomoć. Poduzimajući ove korake, možete održati zdrave desni i spriječiti daljnje komplikacije.

Naručite se na besplatan pregled!

Molimo ispunite potrebne podatke kako bismo vam mogli ponuditi termin pregleda. Termin uključuje besplatan specijalistički pregled usne šupljine, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu potrebnih tretmana u skladu s vašim željama i mogućnostima.

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više