BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što kada pulsira zub?

Model zuba koji je rastavljen na krunicu. Korjen i živac.

Bol je subjektivni osjet osobe i kao takav javlja se u većini slučajeva kao prvi obrambeni mehanizam, odnosno upozorenje, kad u organizmu nešto ne funkcionira onako kako bi trebalo.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Bolnica, ordinacija, operacijska sala, zubar. Svi navedeni pojmovi imaju zajedničku notu, a to nije samo lokacijska povezanost između njih. Većina ljudi osjetit će svojevrsnu nelagodu ili čak i strah samo izgovarajući jednu od gore navedenih riječi. Međutim, bol je glavni razlog odlaska bilo kojem doktoru, pa tako i doktoru dentalne medicine. Bol je subjektivni osjet osobe, i kao takav javlja se u većini slučajeva kao prvi obrambeni mehanizam kad u organizmu nešto ne funkcionira onako kako bi trebalo i upozorava nas. Bol može biti jaka ili slaba, tupa ili probadajuća, spontana ili izazvana nekim čimbenicima. S obzirom na to da se ovaj članak odnosi na bol zuba, pozornost ćemo usmjeriti na vrste boli u usnoj šupljini.

Doktor drži model  korjena zuba glavnog krivca za pulsiranje u zubu.

Svi su u životu barem jednom osjetili bol zuba, bar u obliku preosjetljivosti na neko hladno piće ili sladoled. To nije nimalo ugodno, a osjećaj je kao da se mozak zaledio ("brain freezing"). Ono što je mnogo ozbiljnije od "obične" preosjetljivosti je osjećaj pulsiranja u zubu. Najčešći razlog tome je duboki karijes na zubu, gdje su bakterije došle do pulpe (živca) i počele uništavati zdrave stanice. U početku bakterije izazivaju prolaznu upalu (reverzibilni pulpitis) i to osjećamo kao povremenu osjetljivost na hladno ili na slatko. U slučaju da se to stanje ne sanira, bakterije progrediraju dublje u živac i izazivaju nepovratnu upalu živca (ireverzibilni pulpitis). U tom trenutku za taj živac nema spasa, odnosno zub se mora endodontski tretirati (izvaditi živac) - devitalizirati, kanale trajno napuniti gutaperkom i napraviti ispun ili neki protetski rad.

Naravno da se prethodno karijes u potpunosti mora odstraniti. To stanje karakterizirano je povećanom osjetljivošću na termičke podražaje i povremenim pulsiranjem. Cijelo ovo vrijeme bakterije su koncentrirane u zubu (u pulpi i kanalima). Ako se ni nakon ovog stanja ne obratite stomatologu te on ne riješi taj problem, bakterije se šire kroz kanale do periapeksa (upala se širi iz zuba u kost) i što više vrijeme prolazi, bakterije sve više uništavaju okolnu kost i kao posljedica toga događa se da se taj zub mora izvaditi jer je previše okolne kosti izgubljeno i zub je nepovratno izgubljen.

Lijekovi za privremeno riješenje za pulsiranje zuba.

Stoga, ako osjetite bilo kakvu vrstu pulsiranja u zubu, obavezno se čim prije obratite svom stomatologu koji će na temelju kliničkog nalaza, testa vitaliteta i radiološke snimke odrediti koji je plan terapije za taj zub. Kao prvu pomoć možete uzeti tabletu protiv bolova koje inače pijete, antibiotik nije indiciran u ovim slučajevima.

Ako patite od preosjetljivosti, osjećate bol ili pulsiranje, slobodno nam pišite ili nas kontaktirajte telefonski na 01/6542-655.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više