BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što je karijes i zašto ga se treba bojati?

Karijes na zubu.

Usna šupljina ima velik broj bakterija od kojih neke napadaju zubnu caklinu te stvaraju predstadij karijesa koji se naziva plak. Iako ga svakodnevnom higijenom nastojimo ukloniti, postoje teže dostupna mjesta između zuba koja potiču nastanak karijesa.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Karijes – riječ, odnosno bolest za koju su svi čuli i koja se nepogrješivo povezuje s mojom strukom. Karakterizira nešto loše, neugodno i često bolno. Kada vam stomatolog kaže da imate karijes, obično to znači da je zahvat na zubu neizbježan.

S druge strane, čini se da se svi u životu prije ili kasnije susretnu s karijesom te da je u pitanju sasvim uobičajena stvar. Međutim, riječ je o vrlo agresivnoj bolesti zuba koja, ako se ne liječi, može u vrlo kratkom periodu uništiti čitav zub. Naravno, tada kreću daleko ozbiljniji problemi.

3D model zuba zahvaćenim karijesom.

U našim se ustima nalazi velik broj bakterija od kojih neke napadaju zubni caklinu, omekšavaju je te s ostacima hrane stvaraju predstadij karijesa koji se naziva plak. Svakodnevno se četkanjem i oralnom higijenom trudimo taj nesretni plak ukloniti sa zuba, međutim postoje teže dostupna mjesta između zubi koja su idealna polazišna točka za razvitak karijesa.

Što mogu učiniti da to spriječim?

Često me pacijenti pitaju – što mogu učiniti da to spriječim? Iako se odgovor može učiniti prozaičnim tj. 1000 puta već pročitanim ili saslušanim, činjenica je kako redovito i pravilno čišćenje zubi, dva do tri puta dnevno i to mekom četkicom, te korištenje zubnog konca i tekućina za ispiranje, mogu uvelike spriječiti nastajanje karijesa.

Pregled zuba zahvaćenim karijesom.

S druge strane, ne smijete nikako smetnuti s uma i to, kako su redoviti odlasci na kontrole kod stomatologa također ključni u sprječavanju te neugodne i neizbježne bolesti. Naime, stomatolog će otkriti na vrijeme karijes dok je još mali površinom što znači da će i sama sanacija biti jednostavnija i bezbolnija.

Na kraju bih zaključio kako postoji opravdani strah od karijesa jer, dugoročno gledajući, može zaista prouzročiti ozbiljne probleme koji mogu dovesti do gubitka zuba. U tom slučaju, nadomjestak se traži u implantološkim i protetskim zahvatima, što često povlači sa sobom ozbiljnije financijske izdatke.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više