BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Štetan utjecaj gaziranih napitaka na zube

Gazirani sokovi.

Zaslađeni gazirani napici u svom sastavu imaju puno šećera, a što je još važnije, neki sadrže i fosfornu kiselinu, limunsku kiselinu i još mnogo toga što šteti zubima.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Gazirani zaslađeni napici u svom sastavu imaju puno šećera, a što je još važnije neki sadrže i fosfornu, limunsku kiselinu ili neku drugu. Ortofosforna kiselina se inače u stomatologiji koristi za jetkanje cakline (postupak kojim se kiselinom priprema caklinu i/ili dentin za izradu kompozitnih bijelih ispuna). Dakle česta konzumacija gaziranih napitaka uzrokuje kiselinsku eroziju zuba.

Gazirani sokovi i štetni utjecaj na zube.

Klinički se mogu vidjeti istanjeni, otopljeni, staklasti zubi. Slična klinička slika vidi se i kod ljudi oboljelih od bulimije zbog učestalog povraćanja. Takva šteta je nepovratna i mora se stomatološki sanirati.

Kao što uvijek ponavljamo pacijentima, dobra oralna higijena je temelj oralnog zdravlja. Ako barem ne isperete usta običnom vodom nakon što ste konzumirali slatki ili kiseli napitak doći će do pada pH vrijednosti u usnoj šupljini što će stvoriti uvjete za početak otapanja cakline. Caklina je građena od kristala hidroksiapatita koji je osjetljiv na djelovanje kiselina. Uslijed njezinog djelovanja na površinu cakline dolazi do urušavanja njezine kristalne rešetke i stvaranja rupica u koje će se uvući bakterije koje su normalni stanovnici usne šupljine. Ako takvo stanje potraje, od početnog karijesa koji se može prepoznati kao mala bijela mrlja na površini cakline nastat će uznapredovali karijes. Naš organizam posjeduje mehanizme kojima se bori protiv pada pH u ustima ali uvijek je poželjno smanjiti učestalost i vrijeme izloženosti zuba kiselinama. Zadržavanjem i mućkanjem kiselog pića u ustima nanijeti će se najveća šteta zubima. Preporučujemo ispiranje usta običnom vodom ili korištenje slamke kako bi se što više smanjio kontakt sa zubima. Bojila koja se nalaze u napicima također su nepoželjni sastojak jer mogu obojiti zube.

Brojne znanstvene studije upozoravaju na štetnost gaziranih napitaka na cijeli organizam stoga izbjegavajte industrijske gazirane napitke. Voda je najbolji izbor koji će vas održati zdravima i sigurno neće oštetiti zube.

Model zuba u akrilatu na gipsu.

U slučaju da ste primijetili promjene na zubima opisane u tekstu, javite se na 01/6542-655 i napravite specijalistički pregled u Poliklinici Arena Dental.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više