BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Prvi pregled: postavljanje dijagnoze i plan terapije

Doktor provjerava stanje zubi, okolnog zubnog mesa, okluziju, čeljusne zglobove.

U Polikliniku Arena Dental pacijenti najčešće dolaze zbog smetnji i bolova. Postavljanje ispravne dijagnoze relativno je jednostavno.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Pacijenti najčešće u Polikliniku Arena Dental dolaze zbog smetnji i bolova u usnoj šupljini i tad je postavljanje dijagnoze relativno jednostavno jer i sam pacijent osjeća gdje je problem. Međutim, mnogo je složenije napraviti dijagnozu i plan terapije ukoliko nema očitih simptoma. S obzirom da se veliki broj ljudi ima strah od zubara, možda bi bilo jednostavnije kad bi znali što točno ih čeka prilikom prvog pregleda. Sam proces prikupljanja "podataka" o stanju u usnoj šupljini mogao bi se svesti na nekoliko koraka, i to redom:

Prvi korak je razgovor s pacijentom. Pacijent ispunjava zdravstveni upitnik te objašnjava zbog čega je došao, postoje li smetnje i problemi, što bi htio poboljšati i kako je zamislio izgled svog novog osmijeha. Veoma je važno čuti želje pacijenta i shodno tome napraviti plan koji bi zadovoljio pacijenta i istovremeno sva medicinska načela u dentalnoj medicini.

Nakon razgovora s pacijentom, prelazimo na klinički pregled usne šupljine gdje doktor provjerava stanje zubi, okolnog zubnog mesa, okluziju, čeljusne zglobove te estetski aspekt osmijeha.

Kako bi pregled bio detaljan i potpun, neizostavno je napraviti rendgensko snimanje (ortopan) svih zubi s okolnim tkivima i anatomskim strukturama kako bi se dobio uvid u stanje unutar čeljusnih kostiju. Važno je zaključiti postoje li kakve lezije, upalni procesi ili druge promjene. Ukoliko stomatolog sumnja na leziju, upalu ili se planira veći kirurško-protetski zahvat, potrebno je najčešće poslikati 3D CBCT snimku koja će nam vjerno prikazati svaku strukturu u svim presjecima.

Važno je da u planiranju sudjeluje zubotehnički laboratorij koji je bitan prije i za vrijeme same izrade protetskih radova. Zubni tehničari i stomatolozi zajedno prolaze svaki slučaj i detaljno analiziraju svaki segment prije i tijekom same izrade protetskog rada.

Gore navedeni postupci su dovoljni za većinu pacijenata koji dolaze potražiti rješenje u Polikliniku Arena Dental. Ukoliko se radi veći protetski rad koji uključuje i oralnog kirurga, parodontologa ili ortodonta, pacijenta se upućuje i na pregled kod takvog specijalista. Na taj način pristup pacijentu je multidisciplinaran uz konstantnu kontrolu svih navedenih specijalista tijekom radova.

Zubni tehničar i stomatolog zajedno pojašnjavanju i detaljno analiziraju terapiju pacijentu.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više