BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Pojava novog stomatološkog problema – „mask mouth

Sindrome mask mouth

Nošenje maske gdje god da idemo postalo je normalno. Bilo da se radi o izlasku u kupnju namirnica ili lijekova na javnim prostorima, svi se pobrinemo da stavimo maske kako bismo smanjili rizik od zaraze koronavirusom i one su postale nužnost u trenutnom scenariju.

AUTOR ČLANKA

Ivor Sokolić dr. med. dent.

Međutim, nošenje maski cijeli dan izazvalo je i novo pitanje oralne higijene, koje su stomatolozi diljem svijeta prozvali "mask mouth".

Što je to „mask mouth“?

Ako primjetite loš zadah nakon duljeg nošenja maske, onda niste sami. Stomatolozi se svakim danom sve više susreću s ovim problemom prilikom stomatoloških pregleda.

Svi s vremena na vrijeme doživimo loš zadah, ali nošenje maski učinilo ga je sve prisutnijim. Ne samo loš zadah, već dovodi i do drugih stomatoloških problema kao što su karijes i upaljeno tkivo desni. Čak i osobe bez povijesti i pretjeranog susreta sa stomatološkim problemima suočavaju se s problemom upale desni i karijesa.

dr. Ivor Sokilić u radu s pacijentom

Zašto se to događa?

Loš zadah se još naziva halitoza i obično je rezultat smanjene proizvodnje sline u ustima. Slina je odgovorna za neutraliziranje kiseline u ustima i sprječava karijes i bolesti desni.

Kada nosimo masku, nos nam se djelomično zatvori, pa smo skloni disati kroz usta. To dovodi do suhih usta. Količina sline se smanjuje i bakterije se brzo nakupaju u ustima, što na kraju dovodi do lošeg zadaha i karijesa.

Također, kada nosimo masku, skloni smo piti manje vode, što dovodi do dehidracije. Oba ova pitanja uzrokuju oralne probleme.

Ljudi koji moraju nositi maske cijeli dan skloniji su ovom oralnom stanju u usporedbi s onima koji nose maske sat ili dva. Osim toga, vrlo je vjerojatno da će ovo stanje mučiti one koji već imaju oralne probleme nastale ranije.

Kako se riješiti ovog problema?

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se riješili problema lošeg zadaha.

Ostanite hidrirani: Nastavite piti vodu cijeli dan, to pomaže u održavanju pH ravnoteže usta i zabranit će rast bakterija.

Hrana: Kava, šećer, prerađena hrana mogu povećati rizik od razvoja simptoma ovog novog stomatološkog problema koji se pojavio. U prehranu uključite zdravu hranu bogatu vlaknima.

Redovito perite svoju masku za lice: Ukoliko koristite jednokratne maske, vrlo je važno da ih mijenjate nakon nekoliko sati i ne koristite više od jednog puta. Platnene maske koje su perive, bitno je redovito prati i dezifincirati, najbolje bi bilo nakon svake upotrebe. Nošenje prljave maske ne samo da povećava rizik od razvoja oralnih problema, već može uzrokovati i upalu grla.

Održavajte oralnu higijenu: Četkajte zube i čistite koncem za zube dva puta dnevno. Ako je moguće, čistite svoje zube koncem nakon svakog obroka.

dr Ivor Sokolić pojašnjava terapiju

Iako možemo vidjeti da je nošenje maski uzrokovalo stomatološke probleme, bitno je da se pridržavate mjera, zaštitite sebe i druge te ostanete pozitivni dok novo normalno ne postane staro normalno.

Ukoliko imate loš zadah ili neki od stomatoloških problema i voljeli biste dovesti stanje u svojim ustima do savršenstva, pozivamo Vas na besplatan specijalistički pregled koji možete ugovoriti pozivom na 01 6542 655 ili ispunjavanjem kontakt forme na našim internet stranicama što možete učiniti ovdje.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više