BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Ozljede i bolesti zuba kod sportaša

Doktor s pacijentom sportašem - sportska dentalna medicina.

Život i životne navike jednog profesionalnog sportaša u mnogočemu se razlikuje od navika prosječne osobe. Sportaši su više izloženi fizičkom naporu zbog čega moraju imati poseban plan prehrane kako bi nadoknadili izgubljenu energiju i spremni dočekali sljedeći trening.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Postoje mnoge podjele sporta, ali za ovu temu je važno spomenuti podjelu na kontaktne i nekontaktne sprotove.

Život i životne navike jednog profesionalnog sportaša u mnogočemu se razlikuje od navika prosječne osobe. Sportaši su više izloženi fizičkom naporu zbog čega moraju imati poseban plan prehrane kako bi nadoknadili izgubljenu energiju i spremni dočekali sljedeći trening.

Stitnik za zube.

Takva prehrana obiluje ugljikohidratima koji su glavni izvor energije za organizam, ali isto tako i vrsta hrane koja ima najbitniju ulogu u nastanku karijesa. Prilikom njihovog unosa dolazi do pada pH u usnoj šupljini i posljedično do demineralizacije zubnog tkiva, odnosno zubne cakline. Upravo zbog toga, sportaše treba educirati o pravilnoj ishrani, što ne znači da moraju izbaciti ugljikohidrate, nego ih treba dobro rasporediti tijekom dana. Jedna od mojih preporuka je da ugljikohidrate konzumirate u glavnim obrocima s razmakom od najmanje 3 sata (kako bi slina podigla pH na neutralnu vrijednost i spriječila nastanak karijesa) te da izbjegavate pića i hranu bogatom šećerom.

Nakon svakog obroka isperite usta s vodom te koristite žvakaće gume sa ksilitolom nakon i između obroka. Zanimljivo je spomenuti da hrana bogata mastima štiti zube od karijesa tako da stvara tanki sloj na površini zuba i time onemogućuje hvatanje plaka na površinu zuba. Bjelančevine se razlažu na aminokiseline i ne sudjeluju u nastanku karijesa.

Kada pričam o oralnom zdravlju kod sportaša, bitno je napomenuti traumatske ozljede koje nastaju prilikom treniranja ili natjecanja. Sportovi u kojima dolazi do više kontakata među borcima i natjecateljima, predstavljaju veći rizik za nastanak ozljeda. Hokej na ledu spada u kontaktne sportove i smatra se sportom u kojem dolazi do najviše orofacijalnih ozljeda, ali tu su i ostali sportovi (rukomet, boks, košarka, nogomet...).

Najčešće traume orofacijalnog područja kod sportaša su: ozljede mekih tkiva (najčešće usana), frakture zuba, avulzije, iščašenje zglobova te prijelom čeljusti i ozljede temporomandibularnog zgloba. Broj dentalnih ozljeda je u porastu, a neki od razloga su povećanje intenziteta treninga i natjecanja, želja za rušenjem rekorda i sl. Sportaši su ugrožena skupina kada su u pitanju dentalne traume te se iz tog razloga razvila posebna grana dentalne medicine, a to je sportska dentalna medicina. Njena je zadaća da prevenira i liječi orofacijalne traume u sportu. Za zaštitu se najčešće koriste kacige, maske za lice i udlage za zube - štitnici.

Štitnici za zube su najdjelotvornija sredstva za prevenciju orofacijalnih trauma koja se dijele na neprilagodljive, djelomično prilagodljive i individualne štitnike za usta. Štitnici su obavezni u kontaktnim sportovima kao što je boks i nekontaktnim sportovima kao što su rukomet, košarka, vaterpolo, nogomet, rugby, baseball. Zaštitna udlaga osim dentalnih trauma, smanjuje rizik od ozljede gornje i donje čeljusti, čeljusnih zglobova te potresa mozga. Najbolju zaštitu stomatognatog sustava omogućavaju individualni štitnici koji se izrađuju u našoj stomatološkoj poliklinici i zubotehničkom laboratoriju. Prednost im je što idealno priliježu uz zube i okolna tkiva napravljeni su za svaku osobu individualno, retencija je odlična te omogućava nesmetano disanje i govor.

Savjetujem da nam se jave osobe koje se planiraju baviti ili se već bave nekim sportom, kako bi im dao individualne upute o oralnoj higijeni i navikama prehrane. Bitno je da se razmotri koji je najbolji način prevencije nastanka ozljeda u orofacijalnom području.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više