BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Ovisnost o izbjeljivanju zubi - Bleachorexia

Žena s izbljeljenim zubima.

Biserno bijeli zubi oduvijek su simbol ljepote i jedan od najpoželjnijih modnih dodataka. No, što kada izbjeljivanje zubi postane ovisnost?

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Ovim blog postom osvrnula bih se na negativan trend koji je krenuo iz Sjedinjenih američkih država, proširio se na europske zemlje da bi konačno postao prisutan i u Hrvatskoj. Riječ je Bleachorexiji, odnosno ovisnosti o izbjeljivanju zubi. Iako se možda na prvu čini kako je riječ o bezazlenoj bolesti modernog doba, u nastavku ću tekstom skrenuti pažnju na to kako je riječ o poremećaju kojeg nikako ne bismo smjeli olako shvatiti.

Biserno bijeli zubi oduvijek su simbol ljepote i jedan od najpoželjnijih modnih dodataka. Prvi zabilježen postupak izbjeljivanja datira iz 19. st., ali pravi boom dogodio se nakon 1989. g. kada je prvi put objavljen članak u kojem je objašnjen postupak izbjeljivanja s minimalnim nuspojavama. Nakon toga trend izbjeljivanja se širi svijetom što za posljedice ima moderni i stručni pristup izbjeljivanju, ali i razno razne varijante kućnih radinosti ("home bleaching").

Prikaz razlike između žutih zuba i zuba podvrgnutim izbjeljivanjem.

I inače simbol ljepote, pokazatelj zdravlja i pomagatelj na putu do samopouzdanja osobe, bijeli osmijeh dodatno su popularizirale serije, časopisi i filmovi koji nameću tzv. holivudski osmijeh, bjeliji od krede. Američka fiksacija bijelim osmijehom toliko je raširena da je izbjeljivanje zubi najtraženiji kozmetički zahvat u SAD-u koji zadnja 2 desetljeća bilježi rast od čak 300%.

Ovisnosti modernog doba

Kao što i sami znate, sve što je lijepo i od društva nametnuto kao modni imperativ vrlo lako preraste u ovisnost. Već se dugo godina susrećemo s raznoraznim ovisnostima o estetskim zahvatima, tamnjenju kože, pravilnoj prehrani ili vježbanju. Nažalost, u takvu se negativnu sliku uklapa i sve češća ovisnost o izbjeljivanju zubi.

Nezadovoljstvo osobe žutim zubima.

Bleachorexia odnosno ovisnost o izbjeljivanju zubi sve se više spominje u svijetu dentalne medicine jer sa sobom nosi teške posljedice, a prema istraživanjima provedenima u SAD-u pokazalo se da se čak 40% stomatologa boji da pacijenti previše izbjeljuju zube. Prebijeli zubi, osim što izgledaju umjetno, oslabljene su kvalitete pa tako kasnije propadaju, postaju krhki i preosjetljivi. Brojne holivudske i estradne zvijezde zbog kojih mnogi pacijenti i žele izbijeliti zube čak i onda kad im to nije potrebno nakon nekoliko godina progovorile su javno o svojoj ovisnosti i koliko je štetno pretjerivati.

Lako je doći u iskušenje pored toliko dostupnih preparata za izbjeljivanje. Pojam "toilet bowl teeth" veže se uz pacijente koji opsesivno izbjeljuju zube pa su im zubi prebijeli odnosno neprirodno bijeli poput zahodske školjke, a pojedinci svaki put žele da budu još koju nijansu bjeliji. Kao i druge ovisnosti, ni bleachorexia nije bezazlena.

Unatoč brojnim kampanjama diljem svijeta kojima se poručuje da se samopouzdanje ne vraća niti ne stječe estetskim zahvatima, ovisnosti i dalje postoje i sve su rašireniji problem u društvu.

Profesionalno izbjeljivanje zubi

Iako je izbjeljivanje zubi jedan od najčešćih estetskih zahvata u stomatologiji, željene rezultate donosi samo u slučajevima kada postupak izvodi educirana i stručna osoba. Da bi rezultati izbjeljivanja bili u konačnici onakvi kakve pacijent očekuje potrebno je dobro uzeti anamnezu, detaljno pregledati stanje pacijenta i ispravno postaviti dijagnozu, a na kraju i dobro razraditi daljnji plan terapije odnosno postupka.

Dijagnoza stručnjaka potrebna je i kako bi se odredila vrsta diskoloracije, što uvelike utječe i na konačni rezultat. Tako se, primjerice, žute i smeđe nijanse, lakše izbjeljuju od plavkastih i sivih nijansi.

Bijeli osmijeh.

Zbog dostupnosti brojnih preparata, kupnjom u dućanima ili putem interneta, ali i raznih savjeta i pripravaka koji se mogu napraviti kod kuće izbjeljivanje je postao postupak koji se često podcjenjuje i izvodi bez nadzora stručne osobe.

Odlasci u kozmetičke salone kako bi se uštedio novac garantiraju samo nezadovoljavajući konačni rezultat jer izbjeljivanje zubi mora obavljati stomatolog, a ne kozmetičar te se tako na kraju potroši i više novca jer je potrebno postupak ili ponoviti ili popraviti nastalu štetu.

Skrenula bih pažnju i na to, ako se podvrgnete tretmanu kod kozmetičara ili neke druge osobe koja nema edukaciju iz područja oralnog zdravlja i njege, postupak može rezultirati nizom neželjenih pojava poput oštećenja cakline ili mekih tkiva usne šupljine (gingiva, obrazi i usne), pretjerane osjetljivosti ili neželjene boje zubi.

Već je uvriježeno mišljenje da profesionalno izbjeljivanje zubi oštećuje zubno tkivo, no u međuvremenu je objavljeno mnogo znanstvenih radova koji opovrgavaju to mišljenje te utvrđuju kako profesionalno izbjeljivanje zubi ne šteti ni zubima niti okolnom tkivu. Prednost stručnog izbjeljivanja je, osim željenog i optimalnog rezultata, i u samom procesu i materijalima koji se koriste. Modernim sredstvima za izbjeljivanje, koja sadrže visoke koncentracije fluora, zubi postaju bolje remineralizirani i otporniji na karijes. Nakon izbjeljivanja moguća je pojačana osjetljivost zubi no ona je većinom privremena te nestaje nakon nekog vremena.

Kako zadržati zube bijelima nakon izbjeljivanja?

Nakon postupka izbjeljivanja trebalo bi izbjegavati kavu, čaj, pušenje cigareta i konzumaciju "obojene" hrane i pića. Također, bitno je uredno održavati oralnu higijenu i redovito posjećivati stomatologa. Izbjeljivanje više od dvaput godišnje nije poželjno jer može prouzročiti preosjetljivost zubi i trajno oštetiti zubnu caklinu.

Savjet

Da zaključim, ako razmišljate o holivudskom osmijehu i želite imati bjelije zube, najbolje je da se konzultirate sa svojim stomatologom i ugovorite pregled kako biste ga mogli pitati sve što vas zanima. Odluku o izbjeljivanju svakako prepustite isključivo njemu jer samo stručna osoba vam može garantirati željeni rezultat bez neugodnih posljedica.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više