BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Novi osmijeh za novi početak

Cirkularni most i kombi rad.

Nezadovoljana svojim osmijehom gospođa Marija odlučila se za transformaciju s ARENA osmijehom.

AUTOR ČLANKA

Filip Marijan dr. med. dent.

Nezadovoljna izgledom svojih zuba, gospođa Marija dolazi u Polikliniku ARENA i traži rješenje. Odlučila se za veliku promjenu, kako u izgledu tako i u navikama.

Stanje pacijentovih zuba prije zahvata u poliklinici ARENA.

PRVI POSJET

Napravili smo prvi specijalistički pregled i ustanovili da ima parodontnu bolest koja kao posljedicu ima povlačenje gingive (zubnog mesa) te nekoliko zuba koje je potrebno izvaditi. Neki zubi su već bili izvađeni ranije, pa gospođa nije mogla adekvatno žvakati. Isti dan smo krenuli s terapijom. Prvo smo temeljito očistili tvrde i meke zubne naslage (dubinska parodontoplastika) koje se nalaze iznad, ali i ispod zubnog mesa te tako zaustavili proces smanjenja volumena kosti i povlačenja gingive. Pacijentica je dobila detaljne upute o provođenju oralne higijene. Oralni kirurg je pacijentici ugradio jedan zubni implantat. Nakon toga su joj izbrušeni zubi, uklonjeni svi karijesi te napravljene endodoncije (vađenje živca i punjenje kanala) na zubima gdje je karijes došao do pulpe zuba. Na kraju smo uzeli otiske za provizorne mostove. Uloga provizornih mostova je funkcionalna (pacijentica je ponovno mogla žvakati) i estetska.

Pacijentici smo privremeno cementirali provizorne mostove napravljene u dentalnom laboratoriju. U međuvremenu je nosila provizorne mostove napravljene u ordinaciji.

DRUGI POSJET (6 mjeseci od početka radova)

Kada su implantati srasli s kosti pacijentica dolazi na protetsku pripremu, odnosno otvaranje implantata i postavljanje healinga (posebni vijak koji modelira gingivu). Pacijentica je naručena na završetak radova za mjesec dana.

TREĆI POSJET (7 mjeseci od početka radova)

Mjesec dana nakon otvaranja implantata, i ukupno 7 mjeseci nakon početka radova, gospođa se vratila na završni rad i tad smo se uvjerili da se pridržavala uputa o oralnoj higijeni te da je gingiva zdrava, skidamo provizorne mostove i ponovno čistimo zubne naslage. Zube ispod smo još malo prebrusili za uzimanje otisaka. Uklonili smo healinge, a u implantate fiksirali transfere (služe za uzimanje otisaka implantata) te uzeli otiske. U razgovoru s pacijenticom smo saznali kakvu boju, oblik i dužinu zuba želi, a mi smo njoj dali svoje mišljenje i sugestije. Otiske s uputama o boji i željama pacijentice smo nakon toga poslali u dentalni laboratorij.

Dva dana nakon uzimanja otisaka, pacijentica je došla na probu metalne konstrukcije koja će nositi keramiku. Sve je prošlo besprijekorno.

Arena osmijeh s cirkularnim mostom i kombi radom.

Tri dana nakon probe metalne konstrukcije, sve skupa pet dana nakon uzimanja otisaka, imali smo probu keramike. Na toj probi naša uloga je bila provjeriti kakav je zagriz pacijentici. Nakon toga zaključili smo da ga je potrebno malo prilagoditi, što smo odmah i učinili. Tu je pacijentica prvi puta vidjela svoje nove zube, njihov oblik, dužinu i boju koju je izabrala uz našu pomoć. Bila je zadovoljna svime, a jedina je još želja bila da se malo “skrate“ gornje jedinice. Rad se zadnji puta šalje u laboratorij, gdje se stavlja zaštitni sloj na keramiku koji ima ulogu i da se keramika sjaji. Isti dan, 3 sata nakon probe keramike, pacijentica je ponovno u ordinaciji, ovaj puta je isprobavala definitivni rad, još ga je samo trebalo trajno cementirati (zalijepiti). Pošto nam je rekla da joj se jako sviđaju, krenuli smo u postupak cementiranja. Skinuli smo provizorne mostove koje je pacijentica nosila kada god nije bila u ordinaciji, očistili zube, healinge zamijenili abutmentima (fiksiraju se u implantate i služe da bi nosili krunice), na zube smo stavili materijal koji će pojačati vezu sa zubom i krunicom, nakon toga oprali materijal, dobro posušili svaki zub i napokon cementirali zubne mostove u gornjoj i donjoj čeljusti. Ponovno smo provjerili kakav je zagriz pacijentici, pošto smo se uvjerili da je odličan, preostalo nam je još samo uzeti otisak za udlagu, koju će pacijentica nositi preko noći kako bi svi bili sigurni kako će rad ostati ovakav kakav je još dugo vremena.

Pozdravili smo se s pacijenticom do sljedećeg susreta na recallu (kontroli) za 6 mjeseci.

Ukoliko mislite da ste kandidat za ovu vrstu zahvata, a postoji još nešto što vas zanima, budite slobodni obratiti nam se telefonski na 01/6542-655.

Poliklinika ARENA

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više