BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Mit ili istina o oznakama na zubnim pastama

Bojice u razlicitim bojama.

Iako je tema boja kvadratića već nekoliko godina na Internetu, svakih nekoliko mjeseci netko je, kao što je to čest slučaj, ponovno obradi i objavi. Pregršt je članaka u kojima se spominju četiri boje i, prema tim člancima, svaka od četiri označava drugačiji kemijski sastav proizvoda u tubi.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Ranije ovaj tjedan pacijentica mi je ispričala da je pročitala na Internetu kako kvadratići određene boje na tubama kozmetičkih proizvoda, ali i zubnih pasti označuju njen sastav. Iskreno, nisam nikad čula ništa slično, tema me zaintrigirala te sam kasnije te večeri potražila tu informaciju na Internetu. Spomenuti kvadratići inspirirali su me za sljedeći blog post.

Iako je tema boja kvadratića već nekoliko godina na Internetu, svakih nekoliko mjeseci netko je, kao što je to čest slučaj, ponovno obradi i objavi. Pregršt je članaka u kojima se spominju četiri boje i, prema tim člancima, svaka od četiri označava drugačiji kemijski sastav proizvoda u tubi.

Ako je vjerovati tim izvorima, podjela ide ovako:
ZELENA: prirodni sastojci
CRVENA: prirodni i kemijski sastojci
PLAVA: kemijski sastojci i lijekovi
CRNA: u potpunosti kemijski sastav

U prvi tren se objašnjenje kemijskog sastava doima potpuno logično i normalno, te vrlo lako prihvatljivo. No, ako se bolje razmisli i malo detaljnije pretraže dostupne informacije pronaći će se objašnjenje koje se samo po sebi nameće kao najlogičnije i jedino razumno.

Dvije paste za zube s oznakom.

Spomenute oznake na ambalažama proizvoda pakiranih u tube služe kako bi optički čitač strojeva znao gdje je kraj ambalaže, tj. gdje je kraj količine te kada je tuba spremna za rezanje i zatvaranje.
Zaista, jasno je da niti jedan proizvođač bilo kojeg proizvoda ne bi sam sebe marketinški i prodajno tako sabotirao stavljajući oznake koje bi kod kupaca proširile paniku. Uostalom, zakonski je regulirano da svaki proizvod ima ispisan svoj detaljni kemijski sastav koji, ako niste medicinske ili slične struke, možete provjeriti u svega par minuta surfanja Internetom.

Zubne paste većinom su u tubama (primjerice, postoje i paste za zube u prahu) i ne dajte se zbunjivati oznakama na istima nego pročitajte sastav, a ako postoji neki od sastojaka koji vam ne odgovara ili trebate izbjegavati vjerujem da ćete na tržištu pronaći pastu za vas. Velik broj pasti za zube ima sličan ili isti sastav, razlika je samo u teksturi, boji, okusu/mirisu i, naravno, ambalaži odnosno proizvođaču. U dvadesetom stoljeću zabilježena je smanjena učestalost pojave karijesa ako se u pastama za zube nalazi fluor te je tako on i dan danas, u različitim omjerima, u 90-ak posto pasti za zube. Međutim, u nekim zemljama fluor se nalazi i u vodi pa je upotreba fluora prevelika i zabranjena u pastama za zube i drugim proizvodima kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice poput nakupljanja fluorida u kostima što dovodi do osteoporoze, a nakupljanje fluorida u štitnjači i epifizi može dovesti do poremećaja u njihovom radu i rezultirati hipotireozom. Nakon pojave zubnih pasti bez fluora zabilježeno je da fluor nije neophodan sastojak u prevenciji karijesa te da za zdravlje zubi četkanje četkicom za zubi više koristi od same paste za zube.

Žena pere zube.

Kako biste svoje zube što dulje održali lijepima i zdravima potrebno je svakodnevno o njima voditi brigu. Odgovarajuća četkica, pasta za zube i redovite kontrole kod stomatologa obavezne su stavke u održavanju dobre higijene vaših zubi. Internetski članci koji su često pogrešni ili nepotpuni samo će vas dodatno zbuniti ili alarmirati kada to nije potrebno. U slučaju da imate nedoumica obratite se vašem stomatologu odnosno stručnoj osobi.

Vjerujem da ste i sami već čuli o obojenim kvadratićima na ambalažama te se nadam da vam je ovaj blog post pomogao da jednom zauvijek zaboravite tu, nažalost, lažnu informaciju. U komentarima voljela bih pročitati vaše reakcije i, naravno, ako imate još pitanja odgovoriti na njih.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više