BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kemoterapija i zubi

Zub i kemoterapija

Važan faktor u manifestaciji oralnih bolesti je i sam protokol kemoterapije, vrsta kemoterapije, doza te trajanje kemoterapije. Oralne komplikacije javljaju se u oko 40% pacijenata.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Terapija zloćudnih bolesti podrazumijeva kemoterapiju, primjenu terapijskih pripravaka sintetskog ili prirodnog porijekla, citostatika.

Oralna higijena i kemoterapija

S obzirom na to da citostatici ne pokazuju specifičnost na tumorske stanice, njihov štetan učinak prisutan je i na normalnim stanicama organizma. Citotoksični učinak na oralnu sluznicu i tkiva je izravan te se manifestira oralnim komplikacijama.

Važan faktor u manifestaciji oralnih bolesti je i sam protokol kemoterapije, vrsta kemoterapije, doza te trajanje kemoterapije. Oralne komplikacije javljaju se u oko 40% pacijenata.

Najčešće oralne komplikacije kemoterapije su: mukozitis, bol, infekcije, krvarenje, kserostomija/disfunkcija žlijezda slinovnica, neurotoksičnost, osteonekroza, poremećaj u dentalnom razvoju kod djece.

Kliničke manifestacije oralnih komplikacija su: mukozitis-upala i ulceracije popraćeni jakom boli što otežava konzumaciju hrane i pića, sekundarne infekcije-gljivične, bakterijske ili virusne, kserostomija/disfunkcija žlijezda slinovnica-česta je i uglavnom prolazna komplikacija opisana kao suhoća usta jer dolazi do izostanka produkcije sline.

Dentalno medicinsko liječenje se dijeli u tri skupine: prije, tijekom i nakon kemoterapije.

Prije kemoterapije potrebno je savjetovati se s onkologom koji liječi osobu od onkološke bolesti o zahvatima koji su potrebni. Zube koji su parodontno kompromitirani - s džepovima dubljim od 6mm, koji su pomični i s velikim karijesima potrebno je izvaditi. Pulpne i karijesne lezije moraju se sanirati sve u dogovoru s onkologom prije samog početka kemoterapije.

Tijekom kemoterapije sve kirurške zahvate potrebno je izvesti u roku od 7 do 10 dana prije novog ciklusa kemoterapije, u suradnji i savjetovanju s onkologom. Restaurativni postupci odvijaju se 2 do 3 dana prije novog ciklusa kemoterapije. Ukoliko dođe do pojave mukozitisa, potrebno ga je liječiti simptomatski, preparatima na bazi hijaluronata. Ako dolazi do mukozitisa ili ulceracija uzrokovanih protezama, potrebno ih je prestati nositi i savjetovati se s onkologom.

Nakon kemoterapije svi dentalni zahvati su mogući tek nakon normalizacije krvne slike osim kod pacijenata liječenih bisfosfonatima, zbog rizika osteonekroze. Bisfosfonati imaju dug vijek uklanjanja iz organizma, 1 - 10 godina. Za kirurške zahvate potrebno je savjetovati se s onkologom.

Potrebno je pažljivo održavati oralnu higijenu, primjenjivati jako mekane četkice, interdentalne četkice ili zubni konac, tekuće preparate niske koncentracije klorheksidina ili preporučene od strane onkologa. Redovito, svakih 2 - 4 tjedna raditi kontrolne preglede kod doktora dentalne medicine te na svaku pojavu boli, smetnje ili problema u ustima savjesno obavijestiti i posjetiti doktora dentalne medicine i onkologa.

Ispravno pranje zubi tjekom  kemoterapije.

Za sva ostala pitanja tim Poliklinike Arena Dental stoji na raspolaganju. Prvi kontakt ostvarite pozivom na 01/6542-655.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više