BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako suzbiti zubobolju?

Pacijent uzima veliku količinu lijekova za bolove zuba.

Zubobolja je neugodan osjećaj boli koji može trajati jako dugo ako ne djelujemo na uklanjanje uzroka boli ili na samo suzbijanje boli bez zahvata. Kad se zubobolja javlja te kako se bol suzbija saznajte u nastavku.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Zubobolja se javlja kada se upali živčani i centralni dio zuba koji zovemo pulpa. Upala se može pojaviti zbog neliječenih karijesa, frakture dijela zuba, upale zubnog mesa, itd.

Protiv boli koristimo lijekove koji se zovu analgetici. Bez recepta se može nabaviti paracetamol koji je prvi izbor lijeka za lagane bolove. Njegovo djelovanje započne kroz dvadesetak minuta i ne izaziva želučane smetnje. Zatim acetilsalicilne kiseline, gdje pripadaju Aspirin, Andol koji imaju protuupalno djelovanje pa su time i djelotvorniji. No, moraju se uzimati na puni želudac jer često uzrokuju želučane smetnje. Međutim, napominjem kako ti lijekovi ne smiju biti izbor protiv bolova u različitim kirurškim stomatološkim zahvatima, bilo da se radi o običnom vađenju zuba pa sve do kompliciranih operacija.

Tablete za suzbijanje boli.

Razlog je acetilsalicilna kiselina koja uzrokuje produljenje krvarenja i teže zgrušavanje krvi pa te lijekove treba izbjegavati u navedenim situacijama. Kad su jači bolovi u pitanju, koristimo jače analgetike, koji se uzimaju na recept i bez recepta. To su Ketonal, Ibuprofen, Caffetin.

Od osobe do osobe ovisi kako će joj koji lijek pomoći, tako da lijek koji vam je najviše pomogao koristite najčešće. Osim lijekova koji su naravno najefikasnije i najbrže rješenje za uklanjanje bolova, navest ću još dvije metode za ublaživanje boli. Zamatanjem leda u krpu ili gazu i apliciranjem s vanjske strane, na mjestu gdje se javila bol, smanjit će se bol. Važno je naglasiti da led ne apliciramo direktno na zub jer se bol može pojačati, niti direktno na kožu bez umatanja u gazu jer mogu nastati ozebline.

Upadanjem hrane između zubi i neadekvatnim čišćenjem dolazi do upale desni pa nekad i do upale zuba. Ta bol zna biti neugodna, a vrlo je jednostavan način suzbijanja boli. Vrlo temeljito čišćenje zubi. Korištenje zubnog konca kojeg privučemo između zubi sve do zubnog mesa i fino iščistimo. Ako krvari dok čistimo znači da je upaljeno i da čistimo na dobrom mjestu. Tako treba nastaviti i krvarenje će prestati kroz neko vrijeme.

Adekvatna terapija kod stomotologa za riješavanje boli u zubu.

Korištenje mekše četkice i četkanje po bolnom mjestu nekoliko minuta, dva puta na dan, svaki dan. Bol može biti velika neugoda, stoga je najbitnije ukloniti uzrok boli. Većina ovdje navedenog valja shvatiti kao ‘gašenje požara’, trenutno olakšanje, a ne efikasno i dugoročno rješavanje problema. Stoga, ako se pojavi zubobolja te nakon uzimanja lijekova koji će vam u trenutku pomoći, svakako dogovorite termin kod vašeg stomatologa i zatražite stručnu pomoć.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više