BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako odabrati pravu četkicu za zube?

Odabir prave četkice za zube može biti izazovan s obzirom na različite vrste četkica dostupne na tržištu. U ovom blogu pomoći ćemo vam shvatiti na što trebate obratiti pažnju prilikom odabira četkice za zube.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Odabir prave četkice za zube može biti izazovan s obzirom na različite vrste četkica dostupne na tržištu. U ovom blogu pomoći ćemo vam shvatiti na što trebate obratiti pažnju prilikom odabira četkice za zube.

Tvrdoća četkice: Mekano je ključno!

Jedan od ključnih faktora prilikom odabira četkice za zube je tvrdoća dlačica. Naši stomatolozi preporučuju mekane četkice. One su nježnije prema zubima i desnima te smanjuju rizik od oštećenja cakline i povlačenja desni. Tvrde četkice mogu biti previše agresivne, posebno ako četkate snažno.

Veličina i oblik glave četkice

Veličina glave četkice je važna. Ako imate manja usta, možda će vam trebati četkica s manjom glavom kako biste lakše pristupili svim dijelovima usta. Veće glave četkice mogu biti korisne za one s većim ustima, ali važno je osigurati da možete temeljito čistiti sve kutove i pukotine. Oblik glave četkice može varirati – od ovalnih, pravokutnih do dijamantnih. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Električna vs. ručna četkica

Iako se ovaj blog ne fokusira na usporedbu električnih četkica, dobro je spomenuti da električne četkice mogu biti učinkovitije u uklanjanju naslaga i plaka. Ključ je u tehnici četkanja, stoga, bez obzira koristite li ručnu ili električnu četkicu, važno je pravilno četkati. Električne četkice često imaju tajmere i različite postavke za čišćenje, što može biti dodatna prednost.

Blog header (16)

Materijal dlačica

Dlačice četkica mogu biti izrađene od različitih materijala, poput najlona ili prirodnih materijala. Većina zubnih četkica danas koristi sintetičke dlačice jer su higijenskije i traju duže. Također je važno odabrati četkicu sa zaobljenim vrhovima dlačica kako bi se izbjeglo oštećenje desni.

Drška četkice

Drška četkice je važan faktor prilikom odabira. Neki preferiraju fleksibilne drške koje se prilagođavaju prilikom četkanja, dok drugi preferiraju čvrste drške. Odaberite dršku koja vam je udobna i koja vam omogućuje čvrst grip prilikom četkanja.

Blog header (14)

Dizajn i oblik četkice

Iako šarenija četkica može izgledati privlačnije, važno je napomenuti da boja ili dizajn ne određuju kvalitetu četkice. Fokusirajte se na funkcionalnost i kako četkica odgovara vašim potrebama.

Zamjena četkice

Redovito mijenjajte četkicu za zube. Preporučuje se zamjena svaka 3-4 mjeseca ili čim primijetite da dlačice gube oblik. Ako koristite električnu četkicu, slijedite upute proizvođača o zamjeni glave četkice.

Odabir prave četkice za zube može biti izazovan zbog različitih vrsta četkica na tržištu. Međutim, sljedeći gore navedene savjete, možete biti sigurni da ćete odabrati četkicu koja je najbolja za vaše oralno zdravlje. Ne zaboravite, bez obzira na vrstu četkice koju odaberete, pravilna tehnika četkanja i redovita oralna higijena su ključni za zdrave zube i desni.

Naručite se na besplatan pregled!

Molimo ispunite potrebne podatke kako bismo vam mogli ponuditi termin pregleda. Termin uključuje besplatan specijalistički pregled usne šupljine, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu potrebnih tretmana u skladu s vašim željama i mogućnostima.

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više