BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako "grickanje" noktiju utječe na zube?

Žena grize nokte.

Usitnjavanje hrane glavna je funkcija zuba, stoga sve aktivnosti poput stiskanja, škripanja zuba, sisanje palca, grickanja olovke, obraza ili grickanje noktiju smatramo parafunkcijskim aktivnostima

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Grickanje noktiju nezdrava je navika koja se razvija već u dječjoj dobi, a oštećuje zube i desni. Procjenjuje se da 30 posto djece, 45 posto tinejdžera i 10 posto odraslih grize nokte. Podloga ove navike je psihološke naravi: stres, nervoza, frustracija, napetost potiču poriv za grickanjem noktiju.

Naoko bezazlena navika ipak može imati loše posljedice po zdravlje. Područje ispod noktiju prepuno je bakterija poput e. coli i virusa koje grizenjem unosimo u organizam. Virusne bradavice često se pojavljuju na prstima. Lako se prenose pa stalnim stavljanjem prsta u usta možemo proširiti bradavice po licu i ustima. Trganje mekih tkiva oko nokta zubima stvorit će ranice što može rezultirati crvenilom, oteklinama i gnojenjem pošto su ogoljeni izgrizeni nokti podložni infekcijama.

Prilikom grickanja noktiju zubi su u položaju brid na brid što tijekom godina može dovesti do njihovog nepravilnog trošenja, lošeg položaja prednjih zubi i puknuća, zubi mogu postati izobličeni te se vrlo često mogu stvoriti infekcije desni. Ovo je problem koji ne biste smjeli ignorirati iako je ovo loša navika koju je teško prekinuti s obzirom na to da je ona povezana sa psihološkim stanjem.
Djeca i odrasli to nesvjesno čine. U ljekarnama postoje lakovi za nokte gorkog okusa koji mogu pomoći u odvikavanju od grickanja noktiju ili sisanja palca. Ako se i nakon toga nastavi sa starim navikama, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Pacijent gricka nokat zubima u čekaoni.

Donosimo vam priču naše pacijentice Helene (23), koja je ovisna o grickanju noktiju:

"Moja ovisnost grickanja noktiju počela je još u ranom djetinjstvu. Kroz godine odrastanja pokušavala sam prestati na razne načine - od ugradnje noktiju do stavljanja laka s gorkim okusom, no ništa od toga nije pomoglo. Sa svoje 23 godine posjetila sam stomatologa jer mi je gornja jedinica napukla, nisam znala o čemu je riječ dok nisam obavila razgovor sa specijalistom. Naime, radilo se o puknuću jedinice uzrokovano grickanjem noktiju. Nakon prvog pregleda napravili smo plan i ugradili zubne ljuskice. Sada uspješno ne grickam nokte 2 tjedna, zahvalna sam cijelom timu poliklinike Arena Dental što mi je pomogao. Iako je trenutno situacija takva ne mogu sa sigurnošću reći da je moja ovisnost završila, ali vjerujem da sam na dobrom putu jer ne želim uništiti svoje zube."

Ako imate pitanja rado ću odgovoriti na svako ili ako želite podijeliti svoju priču s nama, učinite to bez straha.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više