BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kada je pravo vrijeme za prvi posjet djeteta ortodontu?

Djete na stolici kod ortodonta.

Nepravilnosti zubi i čeljusti nisu samo problem estetike, već mogu ozbiljno narušiti oralno zdravlje i negativno utjecati na samopouzdanje i psihičko stanje djeteta. Potrebno je samo jedno - reagirati na vrijeme!

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Pravilno postavljeni lijepi zubi osim što su oku ugodni, važni su i za zdravlje čitavog žvačnog sustava, čeljusnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Uostalom, pravilno postavljene zube lakše je četkati, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

Roditeljima je teško utvrditi da li njihovo dijete ima ili nema ortodontski problem. Čak i zubi koji se na prvi pogled roditeljima čine 'estetski prihvatljivima' mogu skrivati nepravilnost međučeljusnih odnosa (tzv. krivi zagriz). Zato preporučujem dovesti dijete na prvi ortodontski pregled u dobi od 7 godina. Preventivnim ortodontskim pregledom u ovoj dobi otkrivam naznake problema kako bih na vrijeme mogla korigirati sve nedostatke koji bi se u budućnosti mogli pretvoriti u puno veći problem.

Dijete s fiksnim ortodontskim apartatićem.

Na prvom pregledu detektiram vrstu anomalije, objašnjavam roditeljima terapijske mogućnosti liječenja i dob u kojoj se ono provodi. Većina ortodontskih anomalija se tretira između 8. i 14. godine, no postoje situacije u kojima je nužno ranije intervenirati i tako spriječiti nastanak puno težeg problema u budućnosti. U takvim slučajevima preporučujem neki oblik interceptivne, rane terapije.

Ovu su znakovi koji vam mogu ukazati na postojanje eventualne ortodontske nepravilnosti kod vašeg djeteta:

  • Nepogodne/nepodesne navike (sisanje prsta, grickanje usnice...)
  • Trajni zub počeo nicati, a mliječni se još nije rasklimao
  • Natisnuti, blokirani ili previše razmaknuti zubi
  • Gornji i donji zubi se u zagrizu ne dodiruju, ili se preklapaju na "neobičan" način
  • Jako istaknuti prednji zubi (jako strše)
  • Dijete diše na usta
  • Previše isturena ili uvučena čeljust
  • Poteškoće pri govoru, žvakanju ili odgrizanju
  • Čeljusni zglob proizvodi zvukove (škljocanje, škripanje)

Ako dvojite kako će vaše dijete reagirati na prvi posjet ortodontu, preporučujem prvi besplatan pregled u našoj poliklinici. Ležeran pristup i opuštena atmosfera već kod prvog posjeta razbit će sve strahove vaših najmlađih i učiniti ga ugodnim iskustvom.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više