BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Impaktirani umnjaci

Pokvaren zub na stolu

Bilo koji zub može biti impaktiran, ali najčešće su to umnjaci s obzirom da posljednji niču. Uzrok impaktiranosti zuba je nedostatak prostora u kosti samog zubnog luka, gustoća kosti iznad krune samog zuba koja onemogućava erupciju tj. nicanje.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Impaktirani zubi su oni koji ne izrastu u puni zubni luk, a razlog su najčešće postojanje nekog oblika fizičke barijere.

Bilo koji zub može biti impaktiran ali najčešće su to umnjaci s obzirom da posljednji niču. Uzrok impaktiranosti zuba je nedostatak prostora u kosti samog zubnog luka, gustoća kosti iznad krune samog zuba koja onemogućava erupciju tj. nicanje.

Prosječna dob za nicanje trećih molara odnosno umnjaka je oko 20. godine, a proces može trajati do 25. godine pa i kasnije.

Osim što mogu biti impaktirani, umnjaci mogu biti i semiimpaktirani te retinirani.

Retinirani zubi

Retinirani zubi su oni koji nemaju fizičke barijere ili prepreke za nicanje te su postojani unutar kosti na mjestu razvoja zuba a uzroci zbog kojih zubi nisu niknuli, mogu biti različite prirode.

Semiimpaktirani zubi

Semiimpaktirani zubi su oni koji imaju fizičku barijeru za nicanje u zubni luk ali ne uspijevaju izniknuti do kraja i u većini slučajeva su djelomično iznikli te prekriveni mekim tkivima.

Klasifikacija položaja impaktiranog zuba je izrazito važna kako bi se odredio pristup terapije vađenja samog zuba. Donosi se odluka o tome hoće li biti potreban zahvat alveotmije, obično ili komplicirano vađenje ili nešto drugo.

Priprema pacijenta za stomatološki zahvat.

Kad su u pitanju retinirani, impaktirani ili semiimpaktirani umnjaci, najčešće se ne vade tj. ostavljaju se na mjestu na kojem jesu ako ne stvaraju probleme. Onog trenutka kad i ako počnu stvarati probleme, stomatolozi se odlučuju za zahvat alveotomije umnjaka donje čeljusti, kao i kirurškog kompliciranog vađenja ako se radi o umnjacima gornje čeljusti.

Alveotomija je kirurški zahvat prilikom kojeg se odstranjuje dio kosti oko zuba kako bi se omogućio lakši pristup zubu kirurškim instrumentima. Samo vađenje zuba započinje incizijom mekih tkiva, odstranjivanjem kosti, vađenjem zuba, obradom rane te završava šivanjem ili bez- ovisno o pristupu zahvatu.

Faza nakon vađenja zuba je jako važna ali ujedno donosi i potencijalne tegobe. Kako bi se one izbjegle potrebno je pridržavati se uputa, zabrana korištenja duhanskih preparata, kontraceptiva, vrućih napitaka, te napitaka na bazi ugljikovog dioksida.

Sve to može uzrokovati destabilizaciju rane i njenog cijeljenja, potaknuti reinfekciju ili raspadanje krvnog ugruška u rani iz kojeg zapravo sama rana cijeli. Analgetici su preporučeni po potrebi s obzirom da se bol ne manifestira kod svakoga jednako te je intenzitet individualan.

Ljekovi koji se preporučuju nakon operacije.

Ukoliko imate još nedoumica vezanih uz umnjake, pišite komentare ili se javite direktno u Polikliniku Arena Dental pozivom na 01/6542-655.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više