BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Disanje na usta - kako utječe na usnu šupljinu?

Pitanja koja morate pitati o disanju na usta.

Kada se borite s prehladom, začepljen nos može uzrokovati suha usta, loš zadah i probleme sa spavanjem. Lagana prehlada ne predstavlja uzbunu, ali prave nevolje nastaju ako disanje na usta postane kronično.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Disanje na usta nije samo loša navika već predstavlja ozbiljan medicinski problem kojem se često ne pridaje veliko značenje. Disanje na usta je nepravilan način disanja te je uzrokovano opstrukcijom nazalnih puteva, alergijom, respiratornim infekcijama, polipima u nosu i uvećanim tonzilama, abnormalnostima u anatomskoj strukturi dišnih puteva i dr.

Kada se borite s prehladom, začepljen nos može uzrokovati suha usta, loš zadah i probleme sa spavanjem. Nakon prehlade vraćate se u normalu, ali prave nevolje nastaju ako disanje na usta postane kronično.

nedostaje alt

Znanstveno je dokazano da spavanje otvorenih usta oštećuje zube jednako kao i gazirana pića prije odlaska na spavanje. Disanje na usta suši sluznicu i sprečava zaštitni učinak sline. Kako se razina kiseline tijekom noći poveća, započne erozija i propadanje zuba. U normalnim uvjetima razina pH u ustima iznosi oko 7.7., dok spavanje otvorenih usta smanjuje pH na 6.6..
Kod nekih osoba, osobito onih s gastritisom, razina pH zna pasti na 3.6. Niža pH vrijednost izaziva eroziju zubne cakline.

Osobama koje spavaju s otvorenim ustima brže propadaju zubi te je kvarenje zubi puno češće. Spavanje na leđima je vrlo loše jer se zadnji dio usta puno brže suši.
Istraživanja su pokazala da su muškarci skloniji disanju na usta tijekom sna, dok disanje na usta kod djece može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme kao što je oksigenacija krvi koja utječe na razvoj, spavanje i uspjeh u školi.

Disanje na usta je medicinski problem koji je prisutan gotovo u svakoj obitelji te kao takav zahtjeva posebnu pažnju. Disanje na usta je uzrokovano opstrukcijom nosa koja je često rezultat kroničnih infekcija i alergija.

Prikaz protoka zraka tijekom disanja kroz usta.

Brojnim istraživanjima utvrđeno je da disanje na usta može negativno utjecati na razvoj skeleta lica, kao i okluziju zuba zbog nepravilne funkcije i položaja mišića usana, obraza i jezika. Stoga, savjetujem vam da ne zanemarite ovaj medicinski problem kako ne bi imao negativan učinak na izgled lica, razvoj čeljusti i zubi, a i reakcijom na vrijeme spriječit ćete poremećaj spavanja.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više