BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Bijele mrlje na zubima

Žena pokazauje svoj bijeli osmijeh.

Bijele mrlje na zubima uglavnom predstavljaju estetski problem, iako nerijetko mogu imati i druge posljedice. Mogu se pojaviti na mliječnim ili trajnim zubima, na pojedinim ili svim zubima i uglavnom su bez simptoma.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Bijele mrlje mogu biti uočljive već pri nicanju zubi ili se kasnije pojavljuju na njima.

Na mliječnim zubima bijele mrlje najčešće uz zubno meso, predstavljaju početni karijes. One nastaju uslijed gubitka minerala (demineralizacija) iz površinskog dijela zuba (cakline) što u daljem napredovanju lako narušava strukturu i nastaje šupljina (kavitet). U stadiju kada su vidljive bijele mrlje taj proces se može zaustaviti remineralizacijom (nadomještanjem izgubljenih minerala). Sam početak nastanka karijesa vidljiv je kao bijela "kredasta" promjena na površini zuba koja nastaje kao posljedica djelovanja kiselina koje stvaraju bakterije hraneći se ugljikohidratima. Kako bismo spriječili nastanak karijesa još u fazi kada možemo nadomjestiti izgubljene minerale u zubnoj strukturi mora se poboljšati oralna higijena te se radi fluoridacija zubi.

Zubi na kojima se vide bijele mrlje,

Ako su bijele mrlje na trajnim zubima vidljive već pri nicanju zuba radi se o poremećaju koji je nastao u fazi razvoja zubne strukture što je posljedica nedostatka nekih minerala, najčešće kalcija, (hipomineralizacija). Najčešće se javlja na zubima koji prvi niču, prvim trajnim kutnjacima i centralnim sjekutićima.

Prekomjerna količina fluora također može uzrokovati bijele mrlje na zubima (prekomjerna količina fluora se ugradi u caklinu umjesto kalcija).

Područja smanjene mineralizacije mogu nastati i nakon nicanja zubi uslijed:

  • suhoće usta (manjak sline onemogućuje regulaciju pH u ustima te tako pogoduje bakterijama),
  • gastroezofagealnog refluksa (visoka kiselost oštećuje zube),
  • konzumiranja napitaka s velikom koncentracijom kiselina (gazirana sokovi, limunade...),
  • izbjeljivanja trakama (ako se produljeno koriste) te
  • nerijetko i nakon skidanja fiksnog aparatića gdje zbog otežane oralne higijene nakupljanjem plaka oko ortodontskih bravica nastaju promjene u caklini koje ukazuju na početak nastanka karijesa.
Doktor s asistenticom na prvom pregledu.

Kod mrlja nastalih zbog manjka mineralnih materija, pretjeranog unošenja fluora ili lijekova, površina zuba je intaktna, neoštećena te u velikom broju slučajeva ne zahtijeva tretman od strane stomatologa. Problem je isključivo estetske prirode i ako pacijent želi može se ukloniti svrdlom i nadomjestiti estetskim ispunom ili estetskim ljuskicama.
Ako se radi o demineralizaciji zuba koja nastaje kao posljedica početnog karijesa, ovakva "kredasto-bijela" promjena se može ukloniti bez ikakvog brušenja na zubu. Bijela mrlja će nestati ako održavamo oralnu higijenu, smanjimo unos rafiniranih šećera te redovitim profilaktičkim mjerama koje provodi stomatolog, a obuhvaća uklanjanje tvrdih (kamenac) i mekih naslaga (plak) te tretiranje preparatima na bazi fluora kako bismo izvršili uspješnu „ugradnju“ minerala u zub.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više