BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Komplicirano vađenje umnjaka - Alveotomija

Ortopanski prikaz umnjaka koji je za vađenje - alveotomija.

Alveotomija spada među najčešće kirurške zahvate u stomatologiji, a odnosi se na komplicirano vađenje umnjaka koji još nije u usnoj šupljini ili je samo djelomično niknuo.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Zub zbog okolnih anatomskih struktura usne šupljine poput čvrste kosti donje čeljusti ili susjednih zuba ne može izrasti. Te strukture su mehanička zapreka zubu da se smjesti na svoje mjesto u zubnom luku. Pomanjkanje mjesta u zubnom luku također smatramo mehaničkom zaprekom. Zub koji zbog takvih okolnosti nije niknuo nazivamo impaktirani ili retinirani zub. Umnjaci su zubi koji zadnji niču. Oni su najčešće impaktirani zubi. Često su impaktirani i gornji trajni očnjaci.

Ortopan na kojem se prikazuje situacija u kojoj je potrebna alveotomija.

Impaktirane zube treba vaditi samo ako uzrokuju smetnje ili postoji velika mogućnost da će ih jednom u budućnosti uzrokovati. Kod umnjaka koji su djelomično iznikli česte su upale zbog zaostajanja hrane u mekom tkivu koje djelomično prekriva žvačnu površinu zuba. Između krune zuba i gingive nastaje džep koji je nemoguće mehanički očistiti te tako nastaje idealno hranilište za bakterije. To je uzrok bolnim upalama koje su sklone ponavljanju. Upala se očituje crvenilom i oteklinom iznad umnjaka. Takav zub treba obavezno odstraniti jer upale neće prestati dokle god se zub nalazi u čeljusti. Moguće je i da se upala proširi na okolnu kost i meka tkiva uz posljedično nastajanje teških oteklina i čeljusnog grča. Nadalje, impaktirani umnjak pritiskom krune može uzrokovati razaranje korijena susjednog kutnjaka ili zub može pritiskati živac što uzrokuje neuralgične bolove.

Pacijent s bolovima prouzrokovanim impaktiranim umjnjakom.

Dijagnoza se postavlja jednostavnim kliničkim pregledom i RTG snimkom. U našoj klinici možete napraviti i CT snimku koja kirurgu daje trodimenzionalni uvid u položaj impaktiranog zuba i okolnih anatomskih struktura te time olakšava planiranje i izvođenje alveotomije. Puno je varijacija u položaju umnjaka i samoj anatomiji impaktiranog zuba, pa će s obzirom na to alveotomija biti jednostavna ili komplicirana za izvesti.

Alveotomija se izvodi pod lokalnom anestezijom, istom kao za popravak zuba. Pacijent ne osjeća nikakve bolove, samo pritisak. Vađenje zuba radi se kliještima i polugama kao i inače, ali i bušilicama kojima se odstrani dio kosti koji smeta stomatologu za ekstrakciju zuba. Zub se vadi u komadu ili se pili na dijelove radi lakše ekstrakcije. Nakon zahvata rana se šiva. Pacijent mora hladiti ranu, a tablete protiv bolova može uzeti prema potrebi. Ako je potrebno, stomatolog će ordinirati i antibiotike. Šavovi se vade dva tjedna nakon operacije kada pacijent dolazi na kontrolu. Tijekom cijeljenja rane treba održavati oralnu higijenu, a same šavove nježno čistiti štapićima s vatom.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više