BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što su afte i jesu li opasne?

Afte male bolne ranice.

Afte su male, bolne ranice koje se javljaju unutar usta i imaju sklonost učestalom ponavljanju. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Što su AFTE?

Afte su jedno od najčešćih oboljenja oralne sluznice koje se pojavljuju u obliku jedne ili više bolnih bijelih ili žutih otvorenih ranica. Iako su najčešće vrlo male, afte mogu narasti i do 2.5 cm, a možete ih dobiti na ili ispod jezika, na desnima, nepcu i/ili usnama.

Kako nastaju AFTE?

Iako svatko može dobiti afte, one su bolest mlađe populacije i češće se javljaju kod djece, djevojaka i mlađih žena nego kod starijih osoba.

Postoje tri klinička oblika afti, a to su malene afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv. herpetiformne afte.

afte-na-sluznici

Malene afte (minor afte) pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su, često se pojavljuju u skupinama od dvije - tri i općenito nestaju same od sebe u roku 10-ak dana, ne ostavljajući ožiljak. Područje na kojem izbija afta je najprije crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom.

Veće afte (maior) traju više tjedana, sporije cijele jer se radi o dubljoj ranici. Veće su afte rjeđe, mogu biti nepravilno oblikovane, veoma su bolne, liječenje može potrajati tjednima i često ostavljaju ožiljke.

Afte nalik herpesu (herpetiformne afte) su multiple, jako bolne sićušne elceracije (promjera 1-2 mm) koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika.

Najčešći uzroci pojave afti su nepravilna oralna higijena, kisela hrana/piće, poremećaj imunološkog sustava, genetika, dehidracija, stres te manje ozljede unutarnje strane usne šupljine (tkiva), poput ogrebotina žica ortodontskog aparatića ili kada se ugrizemo za obraz.

afte-pacijent-na-pregledu

Kako reagirati kada se pojave AFTE ?

Važno je znati da afte nisu zarazne te da se ne mogu prenijeti putem sline. Nakon pojave afti treba pratiti njihov izgled, oblik i veličinu te postoji li određena bol koja je rezultat njima te u skladu s time poduzeti daljnje postupke. Rad na imunitetu ključan je kada se pojave afte, a to uključuje unos vitamina i minerala, izbjegavanje nezdrave hrane u svojoj prehrani za vrijeme trajanja afti te unos dovoljne količine vode u tijelo. Kako biste se pobrinuli da se afte ne pojave, unosite dovoljno vitamina B12, željeza i folata. To je ono oko čega se sami trebate porinuti, jednako kao i za pravilnu oralnu higijenu. Pitate se zašto? Naslage u ustima uzrokovane lošom oralnom higijenom prepune su bakterija koje tijelu mogu otežati obranu protiv afti i rezultirati njihovom ponovnom vraćanju.

Ako ste skloni čestom vraćanju afti, pokušajte identificirati koji je razlog tome. Otkrivanje glavnog uzroka olakšava dugotrajno riješiti problem s aftama, kao što je smanjenje unosa kisele hrane i smanjenje razine stresa.

afte-dokor-s-pacijentom

Uspješnije i brže liječenje afti postići možete pravovremenim dolaskom kod nas u polikliniku ARENA kako bi vam naši stručnjaci za stomatologiju detaljno analizirali usnu šupljinu i pokrenuti postupak terapije prilagođen vašem individualnom stanju.

Jesu li AFTE znak za uzbunu?

Afte se ne smatraju opasnim niti ozbiljnim zdravstvenim problemom ako se pravovremeno i pravilno tretiraju, ali mogu biti bolne i otežati kvalitetu obavljanja svakodnevnih radnji, osobito kada je riječ o jedenju, pijenju ili govoru. Uz prisutnu bol, svojim neprivlačnim izgledom na usnama i jeziku afte otežavaju osmijeh i samopouzdanje pojedinca.

Zanemarivanje i nepravilno postupanje s aftama može potrajati i do nekoliko mjeseci, stoga reagirajte na vrijeme i naručite se na besplatan specijalistički pregled pozivom na 01 6542 655 ili slanjem email-a na info@arenapoliklinika.hr.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Zašto estetsko uljepšavanje lica u stomatološkoj poliklinici?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više